
"Сега пиенето на вода е най-важното при жегите. Да се избягва и термично необработена храна от животински произход. Всичко да минава през огън и да се пие чиста вода. Опасността от паразити е голяма", това посъветва проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" по БНТ.
По думите му морските дарове са един от носителите на норовируси, които причиняват тежка диария.
"Ако започнеш да имаш разстройство или да повръщаш, трябва да пиеш вода. В литър вода супена лъжица сол, сода за хляб и захар, всичко това се дава по лъжичка на минути, за да се спре повръщането и да не се обезводниш", обясни той.
"Всяка храна, която е останала повече от 2 часа на 35 градуса, е потенциална опасност. Затова всичко да е в хладилника. Като ядем дюнери да внимаваме със сосовете. Рискът при дюнера е именно там", обясни проф. Кантарджиев.
Той каза още, че обикновено РЗИ контролира морската вода. Ако има много ешерихия коли, значи има замърсяване с фекалии. Трябва да имаме предвид, че все пак слънцето убива бактериите във водата.
"Темата с пробиотика е много широка. Преди 40 години не бяха необходими. Класическата българска кухня е фрашкана с пробиотици. Най-много има в киселото мляко. Последните години обаче голяма част от храните са с разни консерванти, затова от време на време взимането на някой добър пробиотик е добре", каза още проф. Кантарджиев.
По думите му добре подбраните плодове са напълно достатъчни, за да си набави човек витамини. Трябва да се яде разнообразно и чисто.
Още от категорията

Планк по възраст – каква е правилната продължителност

Лятото повишава урогениталните инфекции при мъжете
