Ягодите са нискокалорични, вкусни и здравословни. Те са добър източник на много витамини, минерали и растителни съединения.

Ягодите помагат за регулиране на холестерола, кръвното налягане, възпаленията и оксидативния стрес и са отлично допълнение към здравословното хранене.

Ягодите съдържат основно фибри и прости захари. Благодарение на сравнително ниския си гликемичен индекс, те не предизвикват резки скокове в нивата на кръвната захар.

Освен с благоприятния си ефект върху кръвната захар, ягодите са изключително богати на витамини и минерали. Те са отличен източник на витамин С, който подпомага имунната система и поддържа здравето на кожата. В състава им присъства и манган – микроелемент, необходим за множество метаболитни процеси, който се среща често и в пълнозърнестите храни, бобовите растения и зеленчуците.

Фолатът (витамин В9) в ягодите е важен за клетъчния растеж и възстановяването на тъканите, особено при бременните жени и възрастните хора. Калият пък участва в регулирането на кръвното налягане и поддържането на електролитния баланс в организма.

Сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смъртност в световен мащаб, а изследванията все по-често свързват консумацията на горски плодове, включително ягоди, с подобрено сърдечно здраве. Тези ползи се дължат най-вече на антоцианините – антиоксиданти, които придават на плодовете характерния им червен цвят.

Проучвания показват, че редовната консумация на ягоди може да бъде свързана с по-нисък риск от сърдечно-съдова смъртност. В клинични изпитвания върху хора с установени рискови фактори се наблюдава подобрение в нивата на HDL (добрия) холестерол, понижение на кръвното налягане и подобрена функция на тромбоцитите.

Ягодите допринасят и за редица други здравословни ефекти. Те намаляват оксидативния стрес и възпаленията, подобряват функцията на кръвоносните съдове, както и липидния профил на кръвта, пише puls.bg. Ягодите могат също така да редуцират LDL (лошия) холестерол.

Когато приемаме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до прости захари, които навлизат в кръвта. Това води до повишаване на нивото на кръвната захар и стимулира отделянето на инсулин – хормон, който сигнализира на клетките да поемат захарта, използвайки я за енергия или съхранявайки я за по-късно. Нарушенията в този процес, особено при хранене с много захари, могат да доведат до състояния като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Ягодите обаче оказват положително въздействие върху този метаболитен баланс. Проучвания показват, че консумацията им заедно с храни, богати на въглехидрати, може да забави усвояването на глюкозата и да намали резките покачвания на кръвната захар и инсулина. Това ги прави особено подходящи за превенция на диабет тип 2.

Ягодите имат роля и в превенцията на рака. Ракът се характеризира с неконтролиран растеж на анормални клетки, а оксидативният стрес и хроничното възпаление са сред ключовите фактори за неговото развитие. Горските плодове, включително ягодите, имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да възпрепятстват появата и развитието на ракови клетки.

Като цяло ягодите се понасят добре от повечето хора, но все пак има и рискове. Алергията към ягоди е сравнително често срещана, особено при деца. Причината за това често е определен протеин, който предизвиква кръстосана реакция при хора, чувствителни към полени от бреза или ябълки – състояние, известно като поленово-хранителна алергия.

Симптомите могат да варират от лек сърбеж и изтръпване в устата до сериозни реакции като подуване и затруднено дишане. Този алерген изглежда е свързан с антоцианините – пигментите, които придават червения цвят на ягодите. Освен това ягодите съдържат гоитрогени – вещества, които могат да повлияят на функцията на щитовидната жлеза. Затова хората с проблеми с щитовидната жлеза трябва да ги консумират с внимание, особено в големи количества.