По време на страховитите вируси от голямо значение е балансираното хранене, а най-важен е приемът на пълноценен белтък от животински произход. Това заяви в ефира на Нова тв проф. Божидар Попов от Дружеството по хранене и диететика. "Имунната система се изгражда именно от пълноценния белтък. Ако човек се лишава от пълноценната белтъчна храна, е подложен на голям риск. В грипно време обезателно трябва да има мляко и млечен белтък. Много важно е яйцето", каза още той.

Експертът уточни, че мазнините не са много добър приятел на имунната система, особено животинските. Изключение прави рибата, разбира се, чиято мазнина е полезна. "Антиоксидантите имат отношение към неутрализиране на свободни радикали и повишаване на имунната система. Ето защо трябва да се консумират плодове и зеленчуци. В никакъв случай хората по време на епидемии не бива да се подлагат на рестриктивни диети - гладуване, полугладуване, ограничаване и т.н. Грипът първо атакува тези хора", каза още Попов.

 "Чесънът е най-добрият зеленчук с антигрипно значение. Туршиите бихме казали, че малко или много биха заменили пресни плодове и зеленчуци. Възрастните хора обаче не бива да прекаляват с тях", добави специалистът. Той уточни, че е добре да се пийват 1-2 чаши алкохол, но злоупотребата с пиенето е враг на имунитета.