
Периодичното гладуване влияе на състава на чревния микробиом и поведението ни при хранене.
Здравословният състав на микроорганизмите в чревната микрофлора може да допринесе за хомеостазата и поддържане на здравословно тегло. Когато в нея виреят обаче повече вредни микроби, това може директно да повлияе на мозъчната дейност. В този случай може да се промени начинът ни на хранене – засягат се части от мозъка, свързани с пристрастяване и преяждане.
В ново научно проучване се разглежда как форма на периодично гладуване влияе на чревния микробиом и връзката му с мозъка. Наблюдавано е как IER – режим на хранене, при който се редуват няколко дни периодично гладуване с няколко дни стандартен начин на хранене – действа за намаляване на излишните килограми. Доброволците са наблюдавани за срок от 62 дни.
Резултатите показват, че този режим спомага за спадането на килограми с около 7,8% при индекс на телесната маса между 28 и 45. Сочи се за спад в стойностите на кръвно налягане, холестерол, както и подобряване на функцията на черните дробове.
При IER се променя и мозъчната активност – наблюдават се промени в дейността на части на мозъка, свързани с апетита и пристрастяването.
IER допринася промяна на състава от микроорганизми в чревния микробиом – установени са повишени нива а бактериите Faecalibacterium prausnitzii, Parabacteroides distasonis и Bacterokles uniformis, както и спад на Escherichia coli. Тези промени съответстват на промените в мозъка – E. coli, редом с някои други бактерии са отрицателно свързани с частта на мозъка, която отговаря за самоконтрола и волята, а бактерии като P. distasonis помагат на тези области в мозъка, свързани с концентрацията и емоциите.
Връзката между мозъка и червата се нарича и ентерална нервна система. Тя е причината, когато сме силно разтревожени или уплашени, да изпитваме дискомфорт в областта на корема, или да сме раздразнителни и нетърпеливи, когато сме гладни. Това означава, че за да поддържаме доброто здраве на мозъка, трябва да се грижим и за стомашното си здраве – здравословното и разнообразно хранене допринася обогатяването на чревния микробиом с полезни бактерии. Храни, богати на омега-3 мастни киселини или фибри, са препоръчително за поддържане на здравето на чревната екосреда, пише puls.bg.
Още от категорията
Виж всички

Жените имат два пъти повече гени за депресия от мъжете

Темите на Traffic News
