В детските градини със седмична грижа в менюто на дeцата може да има мекици и пържени филийки до два пъти седмично. Това предвиждат промени в Наредбата за хранене на децата между 3-7 години на Министерство на здравеопазването, която е приета в Държавен вестник. Мотивите са, че хлапетата в този тип заведения не бива да бъдат лишавани напълно от пърженото, пише clinica.bg.

От 1570 до 1350 калории е препоръчителният прием за децата на възраст от 3 до 4 години. При по-големите хлапета между 5 и 7 година дневния прием на калории в градините се намалява от 1770 до 1600. Целта на Министерството на здравеопазването е да гарантира здравословно хранене на децата в градините, с което да  се намали честотата на свръхтегло и затлъстяване в детската възраст, смятат от здравното ведомство. Затова те въвеждат строги правила за хранене на малчуганите.  

От Наредбата става ясно, че в седмичните градини се разрешават пържените кюфтета, шницели и мекици. Това е по предложение на Националното сдружение на общините в България. А мотивите са, че децата в този тип заведения (със седмична грижа) не следва да бъдат лишавани от възможността да приемат храни като пържени филийки, мекици, пържено кюфте или шницел, които са традиционни за българската кухия и се приготвят в семейна среда.

Така например менюто на децата в градините трябва да е разнообразно, от към плодове и зеленчуци. Те трябва да са най-малко по три вида седмично. Освен това трябва ежедневно да присъства най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 30 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители е записано в Наредбата.

Освен това не се допуска в детските градини предлагането на промишлено произведени месни заготовки като кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и кренвирши. Ядките и семената, могат да се предлагат смлени, и то само като компонент на салати, ястия и десерти. МЗ се е съобразило с предложението на Асоциация на млекопреработвателите

в България които настояха, при представянето на проекта на Наредбата, в менюто на децатата да бъдат включени , освен козето прясно и кисело мляко и смес от козе и краве мляко.

Така също и млечните продукти, произведени по БДС стандарт от българските млекопреработватели. Прието бе и предложението на Асоциациите на млекопреработвателите и сладкарите, които настояха храните -хляб, мляко, масло, сирене, извара с които се хранят децата да бъдат по утвърдени браншови или БДС стандарти, защото това са единствените храни които имат гаранция за качество. Те се произвеждат по изпитана и утвърдена рецепта. Производството е контролирано от държавните органи и има пълна проследимост на всички суровиви и технологични процеси. Бизнес операторите, които работят по утвърдени браншови или БДС стандарти винаги работят на светло.