
В детските градини със седмична грижа в менюто на дeцата може да има мекици и пържени филийки до два пъти седмично. Това предвиждат промени в Наредбата за хранене на децата между 3-7 години на Министерство на здравеопазването, която е приета в Държавен вестник. Мотивите са, че хлапетата в този тип заведения не бива да бъдат лишавани напълно от пърженото, пише clinica.bg.
От 1570 до 1350 калории е препоръчителният прием за децата на възраст от 3 до 4 години. При по-големите хлапета между 5 и 7 година дневния прием на калории в градините се намалява от 1770 до 1600. Целта на Министерството на здравеопазването е да гарантира здравословно хранене на децата в градините, с което да се намали честотата на свръхтегло и затлъстяване в детската възраст, смятат от здравното ведомство. Затова те въвеждат строги правила за хранене на малчуганите.
От Наредбата става ясно, че в седмичните градини се разрешават пържените кюфтета, шницели и мекици. Това е по предложение на Националното сдружение на общините в България. А мотивите са, че децата в този тип заведения (със седмична грижа) не следва да бъдат лишавани от възможността да приемат храни като пържени филийки, мекици, пържено кюфте или шницел, които са традиционни за българската кухия и се приготвят в семейна среда.
Така например менюто на децата в градините трябва да е разнообразно, от към плодове и зеленчуци. Те трябва да са най-малко по три вида седмично. Освен това трябва ежедневно да присъства най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 30 грама сирене и/или кашкавал при целодневно хранене. Не се допуска предлагане на подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители е записано в Наредбата.
Освен това не се допуска в детските градини предлагането на промишлено произведени месни заготовки като кайма, кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици и кренвирши. Ядките и семената, могат да се предлагат смлени, и то само като компонент на салати, ястия и десерти. МЗ се е съобразило с предложението на Асоциация на млекопреработвателите
в България които настояха, при представянето на проекта на Наредбата, в менюто на децатата да бъдат включени , освен козето прясно и кисело мляко и смес от козе и краве мляко.
Така също и млечните продукти, произведени по БДС стандарт от българските млекопреработватели. Прието бе и предложението на Асоциациите на млекопреработвателите и сладкарите, които настояха храните -хляб, мляко, масло, сирене, извара с които се хранят децата да бъдат по утвърдени браншови или БДС стандарти, защото това са единствените храни които имат гаранция за качество. Те се произвеждат по изпитана и утвърдена рецепта. Производството е контролирано от държавните органи и има пълна проследимост на всички суровиви и технологични процеси. Бизнес операторите, които работят по утвърдени браншови или БДС стандарти винаги работят на светло.
Още от категорията
Виж всички

Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца
