Стартира периодът, в който пациенти могат да избират личните си лекари. От 1 до 30 юни всички здравноосигурени лица имат възможност да променят общопрактикуващия си лекар. Това е една от двете възможности, които НЗОК дават, а другата е през декември. Опциите за записване при ново джипи са две – на място в кабинета му или онлайн, за което се изисква електронен подпис.

Броят на общопрактикуващите лекари в Пловдив и областта е 417, сочат данни от 2023г.

„Данните на НЗОК, Министерство на здравеопазването и Българския лекарски съюз за броя на общопрактикуващи лекари в страната са различни. Цифрата варира между 3600 и 3900. Пациентите, които те обслужват обаче не са равномерно разпределени“, споделя пред TrafficNews председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Има колеги, които работят в два кабинета – в Пловдив и в някое по-малко населено място извън града. Те покриват повече пациенти. Можем да кажем, че цифрите много варират – има лекари, които обслужат 700 до 1000 пациенти, на фона на други, които се грижат за близо 3000“, казва Сотиров.

От друга страна, регламент, наложен от НЗОК за лимит в броя на обслужвани пациенти, понякога създава проблеми на пловдивските джипита, казва д-р Сотиров.

Ако надхвърлиш 2500 пациенти задължително трябва да назначиш втори лекар. По данни от миналата година, в Карловско, където имаше недостиг на лекари, колегите бяха изправени пред казус – трябва да връщат пациенти, защото не могат да открият личен лекар, който да назначат при тях. И пациент, и лекар са поставени в ситуация да обикалят и търсят човек тук, човек там“, казва Сотиров. За областния град няма докладвани подобни случаи, тъй като тук изборът е по-голям.

Трудност идва и когато лекари в по-малките населени места напуснат или да се пенсионират. Пациентите трябва да търсят нови алтернативи и тепърва да изграждат доверие към медиците. Наскоро ми е обади колега от Брацигово, който е възпрепятстван и няма възможност да работи, а останалите колеги наближават 2500 пациенти. Решението е да отпадне това изискаване за максимална бройка за задължително наемане на допълнителен лекар“, споделя още Сотиров.

Към момента обаче от Здравната каса отказват отмяна на ограничението. От Националното сдружение на ОПЛ са го предлагали, НЗОК отказва с мотив, че в случай на претовареност, лекарят няма да има възможност да обслужва качествено клиентите си.

 

Вижте подробните стъпки, които трябва да изпълните, ако сменяте личния си лекар през юни:

Кой може да смени личния си лекар? - Според законодателството на Република България, за да смените личния си лекар, трябва да сте здравноосигурен.

Кога? - Смяната на личния лекар се осъществява два пъти в годината: от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

Само тогава ли? - Освен в тези периоди, можете да смените личния си лекар по всяко време в конкретно определени случаи:

  • ако се преместите да живеете в друг град;

  • смените адреса си по лична карта;

  • ако досегашният Ви личен лекар прекрати практиката си или договора си с НЗОК, или бъде трайно възпрепятстван да оказва медицинска помощ.

Как? - по два начина:

  • като отидете лично при новоизбрания лекар със здравната си книжка. Той трябва да попълни данните си в нея и да Ви включи в списъка си с пациенти.

  • Онлайн – трябва да попълните формуляр за смяна (регистрационна форма за постоянен избор), като влезете в интернет страницата на НЗОК и от собственото си лично електронно здравно досие да отворите меню „Избор на личен лекар“, откъдето да осъществите избора си чрез регистрационната форма за избор. Документът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис! От своя страна, новоизбраният личен лекар трябва да попълни своите лични данни и тези на практиката, в която работи. Актуализираните данни се нанасят в здравноосигурителната книжка, която остава за съхранение у вас, а номерът ѝ се вписва в регистрационната форма за постоянен избор.

Откъде да взема формуляр за смяна? - Регистрационен формуляр за постоянен избор на личен лекар може да изтеглите и разпечатате от сайта на НЗОК - меню „За гражданите“ - линк „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар“.

Кой лекар да избера? Справка за общопрактикуващите лекари, сключили договор с НЗОК, може да направите на сайта на НЗОК - рубрика „За граждани“ - меню „Електронни услуги“ - линк „Търсене на договорни партньори и дейности“ - подлинк „Общопрактикуващи лекари“. Има възможност за избор на област и населено място. Може да потърсите и РЗОК (координатите им са публикувани в рубрика „Контакти“ на сайта на НЗОК - www.nhif.bg), където оказват съдействие на обърнали се към тях здравноосигурени лица при избора на нов лекар и им предоставят информация за общопрактикуващите лекари, които са сключили договор с НЗОК в съответния здравен район.

Не е необходимо да уведомявате предишния си личен лекар за смяната, нито да отидете при него. Това се извършва по служебен път.