Магданозът е онова, с което поръсваме салатата си и което обикновено малко ни мързи да мием, чистим и режем на ситно. Освен приятна подправка обаче, магданозът е и растение с многобройни ползи за здравето.
Ето и защо магданозът е толкова полезен:
1. Магданозът съдържа повече хранителни вещества, отколкото сте предполагали:
Витамин А
Витамин С
Витамин K
Фолат
Калий
Флавоноиди
Каротеноиди
2. Магданозът е полезен за костите
Витамин K е особено важен в горния списък. Той е необходим за нормалното кръвосъсирване и за здрави кости.
Витамин K подпомага работата на костните клетки (остеобласти) и същевременно активира определени протеини, за които се знае, че увеличават костната минерална плътност. Понижената костна минерална плътност се свързва с повишен риск от фрактури, особено при по-възрастни хора.
3. Магданозът може да има благотворен ефект върху сърцето
В магданоза се съдържа фолат (витамин от група В), за който се знае, че повлиява благоприятно сърцето. Има и данни, според които липсата на фолат може да доведе до повишен риск от сърдечни заболявания.
4. Магданозът е идеален за здравословни рецепти
Ниското калорийно съдържание на магданоза, комбинирано с много свежия вкус, прави магданоза чудесна съставка в здравословни и диетични рецепти.
5. Магданозът е супер богат на антиоксиданти
Витамините А и С са важни с антиоксидантните си свойства.
Антиоксидантите предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали, а витамин С освен това подпомага работата на имунната система.
Магданозът съдържа и флавоноиди – мирицетин, апигенин и др., – които са особено мощни антиоксиданти.
Смята се, че когато храненето е богато на флавоноиди, това може да намали риска от редица здравословни проблеми като диабет тип 2, рак на дебелото черво и сърдечни заболявания.
6. Сушеният магданоз също е полезен
По принцип сушените храни се смятат за по-малко полезни от пресните, но в случая с магданоза не е точно така. Има данни, според които съдържанието на антиоксиданти в сушения магданоз е дори по-високо от това в пресния. Магданозът съдържа и лутеин!
7. Магданозът е полезен за очите
Той съдържа три каротеноида – лутеин, бета-каротен и зеаксантин, – които допринасят за здравето на очите.
Каротеноидите са растителни пигменти с мощни антиоксидантни свойства.
Лутеинът и зеаксантинът могат да спомогнат за предотвратяването на възрастовата дегенерация на макулата, която е сред водещите причини за намаляване качеството на зрението. В организма бета-каротенът се превръща във витамин А, който на свой ред помага за защитата на корнеята (най-външния прозрачен слой на окото) и на конюнктивата (тънката мембрана, която покрива предната част на окото и вътрешната страна на клепача).
8. Магданозът съдържа вещества, които може да имат противоракови свойства
Флавоноидите, антиоксидантите и витамин С помагат на организма да се справи с оксидативния стрес (така наричаме дисбаланса между нивата на свободните радикали и на антиоксидантите в организма) и така могат да понижат риска от развитие на някои видове рак.
Има изследвания, според които повишаването на приема на витамин С само със 100 мг на ден може да понижи риска от развитие на рак като цяло и конкретно на рак на простатата.
Забележка: не става дума за лечение, а за намаляване на риска.
9. Магданозът има антибактериално действие
Смята се, че екстрактът от магданоз има антибактериални свойства.
10. Много е лесно да добавим магданоз към храната си
Някои полезни действия на магданоза (като антибактериалното) се проявяват при приема на екстракт, както е в Цистикеър. От други обаче можете да се възползвате просто като добавите пресен или сушен магданоз към храната си.
Магданозът може да се използва в най-различни ястия – супи, сосове, салати и т.н. Ситно нарязан магданоз може да овкуси картофени и зеленчукови салати, риби, месни ястия, паста, ястия с кисело мляко и т.н
За да запазите по-дълго магданоза свеж, можете да го съхранявате в хладилника, увит във влажна хартиена кърпа и след това поставен в затворен съд.
11. Магданозът е естествен освежител за дъх
Единият вариант да се освежите с магданоз е да сдъвчете едно стъбло.
Източник: vivarti.bg
Още от категорията