Боровинката отдавна е призната за истинско съкровище, пълно с вещества, които помагат за ефективното лечение за много заболявания.
Пресните боровинки могат да останат годни за консумация само за много ограничен период от време, така че с началото на сезона много хора се опитват да консумират колкото се може повече плодове. По този начин искат да наваксат и да запазят витамини за в бъдеще, пише Zdrave.to.
Ние не поставяме под въпрос изключителните ползи от чудотворните плодове за организма, но, както всяко лекарство, то има свои противопоказания и максимални норми на консумация. Предлагаме ви да се запознаете как да се насладите на боровинките и същевременно с това да не си навредите на здравето.
Вреди от боровинки
Алергична реакция
Преяждането и индивидуалната непоносимост на плодовете могат да бъдат причина за алергия. Ако никога преди не сте опитвали боровинки, започнете с малки порции, за да проверите реакцията на тялото.
Плодовете могат да предизвикат обриви и подуване, ако имате подобни симптоми, трябва незабавно да се свържете с алерголог и да спрете да ядете боровинки.
Влияние върху храносмилането
Твърде много боровинки могат да причинят коремни спазми, а немитите плодове водят до отравяне с нитрати и развитие на чревна инфекция. Когато консумирате боровинки, не забравяйте, че те действат като разхлабително.
Преди бабите са използвали сушени боровинки като средство за лечение на храносмилането. Има добър начин да се намали този ефект. Може да се смесят с кисело мляко.
Съдържание на радионуклиди и тежки метали
Любителите на боровинки трябва да помнят, че боровинките са рекордьорът в натрупването на радиоактивен цезий-137 сред плодове. Съдържанието му в тези плодове винаги е по-високо, отколкото в почвите, на които те растат.
Всички тежки метали са склонни да се натрупват в тялото и последствията могат да бъдат много лоши. При възрастен, оловото може да причини бъбречно заболяване, а при децата мозъчната активност и концентрацията на вниманието се намалява.
Намаляване на съсирването на кръвта
Черната боровинка намалява съсирването на кръвта, което впоследствие намалява риска от тромбоза в кръвоносните съдове. Но всеки медал има две страни, така че не консумирайте боровинки, ако имате лошо съсирване на кръвта. Това може да бъде опасно.
Ежедневно потребление
Терапевтичният ефект на боровинките се свързва предимно с високо съдържание на антоцианини - биологично активни пигменти, които придават на плодовете богат цвят и имат цяла гама от противовъзпалителни, антивирусни и противоракови свойства.
Според препоръчаните нива на консумация на храни и биологично активни вещества, установени от учените, дневната консумация на антоцианини трябва да бъде 50-150 мг на ден.
Плодовете на зрелите боровинки съдържат до 600 мг антоцианини на 100 грама продукт. Оказва се, че 150 мг антоцианини се съдържат в 25 грама (малко повече от една супена лъжица) боровинки - това е оптималната дневна доза според препоръките на диетолозите.
Няма смисъл да се търсят по-високи дози, те не увеличават терапевтичния ефект.
Въпреки това, възрастните, които харесват вкуса на боровинките, могат да консумират до 200 грама на ден, най-важното е да следват правилата и да вземат предвид противопоказанията.
На децата трябва да се започне да се дават боровинки от чаена лъжичка, като постепенно се увеличава количеството. Желателно е да се събират плодовете от екологично чисти места, като се избягва близостта на магистрали, бензиностанции, индустриални зони.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?