Отдавна се говори за ползите от здравословното хране и вредите от ултрапреработените храни. Такъв тип продукти вредят на сърцето, черния дроб, повишават лошия холестерол и саботират мечтаната ни фигура. Но може би често остава на заден план вредата върху един много важен орган в тялото ни, а именно – мозъка.

Изследвайки тази тема, учени са решили да подредят най-вредните храни в така наречената „пирамида на нездравословното хранене“. Резултатът не е особено изненадващ. Най-лошо за мозъка ни се отразяват ултрапреработените меса и напитки, като кола или други газирани напитки.

Хората, които ядат или пият дори една допълнителна порция от тези храни на ден, имат значително по-висок риск от проблеми с паметта и мисленето – включително състояния, свързани с деменция и болестта на Алцхаймер.

Проучването използва данни от Университета в Мичиган, като проследява 4750 американци на възраст над 55 години в продължение на 7 години. На всеки две години учените проверявали как се развива тяхното когнитивно (умствено) здраве между 2014 и 2020 г.

Досега изследванията показват, че ултрапреработените храни като цяло вредят на организма. Те се свързват с по-висок риск от затлъстяване, диабет тип 2, сърдечно-съдови болести, тревожност, депресия и дори по-голяма смъртност. Новото изследване обаче се опитва да разбере кои точно видове такива храни са най-опасни за мозъка.

Оказва се, че основните „виновници“ са любимите на много от нас „комфортни“ храни – колбаси, бекон, хамбургери, шоколад, чипс или газирани напитки. С други думи, една от пица с месо и студена кола може да се окаже истинска „бомба“ за мозъка ни.

За да установят връзката между храненето и умствените способности, учените провели тестове за памет и концентрация. Те включвали задачи за запомняне на думи, броене назад и други когнитивни упражнения.

От всички участници в изследването 1363 души са развили когнитивни увреждания, като проблеми с паметта, концентрацията и мисленето. Хората, които всеки ден консумирали поне една допълнителна порция ултрапреработено месо, имали с около 17% по-висок риск да развият подобни проблеми.

Подсладените напитки като кола, студен чай или плодови напитки също се оказват вредни, макар и в по-малка степен. Редовната им консумация риска с около 6%.

Интересното е, че общото количество ултрапреработени храни не показва толкова силна връзка с когнитивните увреждания. Продукти като сладкиши, солени закуски, зърнени закуски, млечни десерти или готови ястия не се свързват със значително повишен риск, пише puls.bg.

Резултатите подсказват, че грижата за мозъка може да започне с една сравнително лесна промяна. Просто трябва да ограничим ултрапреработените меса и подсладените напитки. Дори без строги диети, по-умерен и балансиран хранителен режим може да ни помогне да се погрижим за мозъка си.