Лято е, предпочитаме да мислим само за слънце, море и почивки, но, за съжаление, болестите не изчезват с магическа пръчка през топлите месеци. Да, много по-малко са, отколкото през есента и зимата, но е важно да сме наясно с актуалните заплахи и начините по-които да се предпазим от тях.

За ешерихия коли чуваме най-често, когато стане дума за замърсяване на морската вода. Наличието на тази бактерия е признак за фекално замърсяване, защото тя попринцип живее в дебелото черво на топлокръвните животни и част от нормалната чревна флора. Но ако попаднат в други органи и системи - например в пикочния мехур, се превръщат в причинител на инфекции.

Също така има и полезни, и вредни щамове. Първите, които обогатяват чревната микрофлора, дори ни помагат с храносмилането. А вторите, които всъщност са заплахата, водят до редица неприятни симптоми като болки в стомаха, загуба на апетит, ниска температура и най-вече водниста диария, която може да е примесена с кръв.

И това в повечето случаи се случва в най-неподходящия момент - по време на лятната ни ваканция. В последно време в световен мащаб зачестяват случаите на заразяване с нея чрез консумацията на вече заразени храни, а във Великобритания дори имаше смъртен случай. И като основен преносител на бактерията се посочват зелените салати, обяснява Daily Mail.

Най-често симптомите се появяват между три и пет дни след приема на заразени храни или напитки, като е възможно този период да се увеличи и до 10 дни. Ентеротоксигенните щамове на ешерихия коли, които пък ни заразяват с т.нар. пътническа диария, показват действието си много бързо - в рамките на едва няколко часа. Това е в резултат най-вече на недобра хигиена при приготвяне на храните, както и на недостатъчна термична обработка.

Бактерията ешерихия коли е силно заразна, но не чрез кихане и по въздушно-капков път, а по-фекално орален и при контакт със заразени повърхности. Тя е изключително устойчива на външни условия и може да оцелее във вода или почва до няколко месеца.

В най-голям риск са малките деца, хора над 65 години и всички с компрометирана имунна система. В редки случаи се стига до сериозни усложнения като сепсис и дори смърт. Установяването на заразяването става чрез специални тестове, обясняват от Cleveland Clinic.

Как да се предпазим

Разбира се, на първо място е добрата хигиена и честото миене на ръце. Не бива да пипаме места, които може да са фекално замърсено, винаги трябва да мием ръцете си след ходене до тоалетна и да не споделяме чаши, съдове и прибори за хранене. Освен е от друг човек, може да се заразим и от животно, затова трябва да сме внимателни и когато почистваме след домашния си любимец.

Вторият най-чест начин за заразяване с ешерихия коли е консумацията на заразена храна, която не е добре измита и термично обработена. Затова трябва да избягваме да ядем сурови и полусурови меса, особено в заведения. Зелените салати също трябва задължително да се накисват и измиват добре, както и всички плодове и зеленчуци.

Препоръчително е да избягваме и непастьоризираните напитки, в които има по-голяма възможност да се развият болестотворни бактерии. Не бива да пием чешмяна вода, както и такава от непроверени реки и извори. Важно е да внимаваме да не поглъщаме вода и когато се къпем в морето или в басейна.

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock