
Вредната храна е нещо, с което „прегрешаваме“ всеки ден. Опитваме се да се храним здравословно, но винаги някой чипс, сандвич или пържен картоф ще развалят плановете ни. Така приемаме по-голямо количество сол, много мазнини, захари и изкуствени аромати или консерванти. Това води до подуване на стомаха, газове и лениви черва. Проблемите са налице, затова трябва да направим нещо, с което да избягаме от неприятното чувство на тежест в стомаха.
Много е важно да не надвишаваме препоръчителния ежедневен прием на натрий (под 2,300 мг), както и на захар (до 6 супени лъжици за жените и до 9 чаени за мъжете). Хубаво е и да ограничим количеството на мазнините (до 65 г на ден или средно около 2 000 калории на ден).
Затлъстяване, метаболитни нарушения, диабет и сърдечни проблеми, са по-сериозните здравословни проблеми, които можем да получим, ако не ограничим приема на вредни храни. Първата стъпка, която трябва да направим, е да подберем храни и напитки, с които да облекчим чувството на тежест в стомаха след консумацията на бързата храна.
Ако прекаляваме с вредната храна, в тялото ни се натрупва по-голямо количество натрий. Това може да повиши кръвното налягане, да увеличи риска от сърдечен удар, инсулт или появата на бъбречно заболяване. Затова храните, богати на калий, противодействат на натрия. Например в средно големите банани има около 422 мг калий, портокалите съдържат между 230 и 350 мг от минерала, авокадото и спанака също са много богати на калий.
Пълнозърнестите храни също са добър избор след прием на вредни храни. Те ни засищат бързо и намаляват желанието за захар и въглехидрати. Те са богати на фибри, които от своя страна подпомагат стомашно-чревния тракт.
Храната, богата на чисти протеини, е следващата в списъка. Например месо от пуйка и пилешки гърди, които не товарят храносмилателната система. От друга страна омега-3 мастни киселини в мастните риби (риба тон или сьомга) се борят с възпалението, причинено от консервантите, мазнините и добавките в пакетираните храни.
Друго нещо, което е идеално за консумация след прекаляване с мазните и твърде сладки храни, е джинджифилът. Той топи лошия холестерол в тялото, понижава нивата на чернодробните триглицериди и е чудесен очистител на черния дроб.
Нискомаслено кисело мляко също е много полезно. Това възстановява нормалната чревна флора. Това се дължи на бактериите лактобацилус, които се смятат за пробиотик, повишаващ имунитета.
Водата също е голям съюзник на тялото в борбата с преработените храни. По-голямото количество натрий може да наруши електролитния му баланс и да изпитваме сухота в устата. Това води до задържане на вода и подуване на корема. Колкото по-бързо започнем да пием повече вода, толкова по-бързо ще подобрим работата на бъбреците и на червата. Ако я пием топла сутрин на гладно, с малко лимон, ще пречистим стомаха от токсините. Това може да се превърне в наш ритуал за детоксикация.
Освен чиста вода, различни видове сокове също не са за пренебрегване. Сокът от червена боровинка (неподсладен) служи като диуретик, помага при подуване и газове, образувани от нездравословната храна. Веществата в червената боровинка също така премахват натрупаните бактерии по пикочния мехур.
Още от категорията
Виж всички

Жените имат два пъти повече гени за депресия от мъжете

Акценти
Виж всички


Труп на мъж откриха на улица в Столипиново


Кметът на Варна Благомир Коцев остава в ареста



