Глобалният спад в популацията на опрашителите - главно пчели и други насекоми - може да има катастрофални последици за здравето на хората. Според проучване, публикувано през 2015 г. в The Lancet, този спад може да бъде причината за до 1,4 милиона допълнителни смъртни случая годишно.
Това представлява значително увеличение на глобалната смъртност с близо 3%.
Изчезването на пчелите би довело до сериозни промени в хранителния ни режим
Увеличението на смъртността би било резултат от комбинацията от увеличаване на случаите на дефицит на витамин А и витамин В9, които се съдържат в много плодове и зеленчуци.
Тези витамини са жизненоважни за бременни жени и деца, и недостигът им е свързан с повишена честота на заболявания, които не се предават по наследство.
Дефицитът на тези витамини значително би увеличил риска от сърдечни заболявания, инсулти и някои видове рак.
Тези явления, биха били причинени от промени в хранителния ни режим, които са свързани със спада в произвоството и отглеждането на редица ценни плодове, зеленчуци, ядки и семена.
Всички тези аспекти, засягащи както здравето ни, така и земеделието, ще се дължат на драстичното намаляване на популацията на пчелите и на други насекоми, участващи в опрашването на растенията.
Дефицитът на витамин А и витамин В9 засяга очите, което може да доведе до слепота и да причини нарушения в развитието на нервната система.
Всички държави са еднакво засегнати
Тези последствия върху здравето биха засегнали както развитите, така и развиващите се страни, според това проучване.
При сценарий за абсолютно изчезване на опрашителите, 71 милиона души в страни с ниски доходи биха могли да се окажат с недостиг на витамин А.
За 2,2 милиарда души, при които вече е установен недостатъчен прием на витамин А, ще се наблюдава допълнително намаляване на нивата на серумния витамин А.
За витамин В9 е установено, че при 173 милиона души ще се наблюдава недостиг и при 1,23 милиарда души ще се влоши допълнително вече установения дефицит.
Изчезването на пчелите и другите опрашители може да намали световните доставки на плодове с 22,9%, зеленчуци с 16,3%, ядки и семена с 22,9%, но с различия между страните.
В обобщение, тези промени в хранителния ни режим биха могли да увеличат годишната глобална смъртност от незаразни болести и тези, свързани с недохранване, с 1,42 милиона смъртни случая годишно, според проучване, ръководено от д-р Самюел Майърс в Бостън, САЩ.
Намаляването на опрашването, свързано със застрашаването на популациите на пчелите от изчезване, ограничено дори само до 50%, би било еквивалентно на 700 000 допълнителни случаи на смъртност всяка година.
Източник: Puls.bg