
С времето артериите на човек започват да се стесняват. При заседнал начин на живот и нездравословни хранителни навици често пренебрегваме сърдечно-съдовото здраве и чак когато настъпи нещо сериозно, обръщаме внимание.
Това повишава риска от инфаркти, инсулти и високо кръвно налягане, пише Times of India.
Има някои храни, за които се смята, че биха спомогнали да намалим риска от подобни проблеми.
Орехи
Орехите са един от най-богатите растителни източници на алфа-линоленова киселина - специфична Омега-3 мастна киселина.
Консумацията на няколко ореха дневно понижава нивата на LDL, намалява кръвното налягане и възпаленията.
Дори е доказано, че помагат за контрол на кръвното налягане при хора с хипертония. Тъй като са калорични, важно е да се спазва умереност.
Овес
Разтворимите фибри, съдържащи се в овеса, са известни със способността си да понижават "лошия" холестерол (LDL).
Изследвания показват, че консумацията на овес е свързана със средно 5% по-ниски нива на общия холестерол и 7% по-ниски нива на LDL.
Бета-глюканите намаляват образуването на плаки по артериите с времето. Редовната консумация на овес подобрява и храносмилането, както и контрола върху кръвната захар, което индиректно подпомага сърдечно-съдовата система.
Моринга
Моринга е истинска хранителна сила, богата на антиоксиданти, витамини и биоактивни съединения, които поддържат здравето на кръвоносните съдове.
Кверцетинът, силен антиоксидант, намалява възпаленията и може да понижи кръвното налягане, като подобрява еластичността на кръвоносните съдове.
Листа от къри
Листата от къри са хранителен източник, богат на антиоксиданти и фибри, които подпомагат здравето на сърцето.
Те намаляват окисляването на холестерола и подобряват кръвообращението.
Съдържат кемпферол, който намалява възпаленията, премахва натрупванията на плака и понижава LDL холестерола. Освен това спомагат за стабилизиране на кръвната захар.
Темите на Traffic News
