С времето артериите на човек започват да се стесняват. При заседнал начин на живот и нездравословни хранителни навици често пренебрегваме сърдечно-съдовото здраве и чак когато настъпи нещо сериозно, обръщаме внимание. 

Това повишава риска от инфаркти, инсулти и високо кръвно налягане, пише Times of India.

Има някои храни, за които се смята, че биха спомогнали да намалим риска от подобни проблеми.

Орехи

Орехите са един от най-богатите растителни източници на алфа-линоленова киселина - специфична Омега-3 мастна киселина. 

Консумацията на няколко ореха дневно понижава нивата на LDL, намалява кръвното налягане и възпаленията. 

Дори е доказано, че помагат за контрол на кръвното налягане при хора с хипертония. Тъй като са калорични, важно е да се спазва умереност.

Овес

Разтворимите фибри, съдържащи се в овеса, са известни със способността си да понижават "лошия" холестерол (LDL). 

Изследвания показват, че консумацията на овес е свързана със средно 5% по-ниски нива на общия холестерол и 7% по-ниски нива на LDL. 

Бета-глюканите намаляват образуването на плаки по артериите с времето. Редовната консумация на овес подобрява и храносмилането, както и контрола върху кръвната захар, което индиректно подпомага сърдечно-съдовата система.

Моринга

Моринга е истинска хранителна сила, богата на антиоксиданти, витамини и биоактивни съединения, които поддържат здравето на кръвоносните съдове. 

Кверцетинът, силен антиоксидант, намалява възпаленията и може да понижи кръвното налягане, като подобрява еластичността на кръвоносните съдове.

Листа от къри

Листата от къри са хранителен източник, богат на антиоксиданти и фибри, които подпомагат здравето на сърцето. 

Те намаляват окисляването на холестерола и подобряват кръвообращението. 

Съдържат кемпферол, който намалява възпаленията, премахва натрупванията на плака и понижава LDL холестерола. Освен това спомагат за стабилизиране на кръвната захар.