Карфиолът е изключително полезна храна. Той детоксикира, забавя стареенето, отличен антиоксидант е и действа противовъзпалително. Много е добър за деца, които имат астматични проблеми. Думата означава "цвят на зеле".
Напоследък карфиолът все по-често се ползва за крем супи, салати, разядки, предястия. Зеленчукът може да се яде суров или сготвен. В българската кулинарна традиция той присъства предимно в туршии и огретени.
Важно е да се знае, че хора с проблеми на щитовидната жлеза не бива да го хапват суров, защото в сурово състояние той съдържа вещества, които могат да повлияят неблагоприятно на здравословното им състояние, информира 24 часа.
Карфиолът е нискокалорична храна – съдържа 90 % вода, 2 % белтъчини, 3 % въглехидрати, 1 % минерални соли и е супер богат на витамини – съдържа витамини от В групата, провитамин А, С, К, фолиева киселина, селен. 100 гр карфиол ни сдобиват с едва 20 ккал и голямо количество фибри, така че ако сте на диета, запасете се точно с този „цвят на зеле”. Смята се, че е родом от източното Средиземноморие, отглежда се предимно в Европа и Америка. Още по-полезен е от зелето, на което толкова често го оприличават.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?