Гладуването в продължение на 12-36 часа има положителен ефект върху човешкото здраве. Това смята Валери Сергеев, доктор на медицинските науки, експерт от Федералния център по наука за храните в Русия „В. М. Горбатов“.
Краткосрочният отказ от храна помага на тялото да усвои чужди елементи, превръщайки ги в глюкоза, която е необходима за производството на енергия. Освен това, по време на гладуването енергията идва от натрупаните мастни киселини: това помага за намаляване на теглото, както и за намаляване на натоварването върху сърдечно-съдовата система и опорно-двигателния апарат.
Според специалиста най-щадящата схема за краткосрочно гладуване е от 12 до 12. Тоест последното хранене е в 19:00, а закуската в 07:00 на следващия ден. В същото време не се препоръчва да се отказва консумацията на вода
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?