
Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.
За съжаление западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.
Все пак най-добрият приятел на картофите в една блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.
Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.
Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.
Акценти

Община Пловдив има нов зам.-кмет по транспорта



Оперният певец Богомил Спиров загина при катастрофа




Тежка катастрофа на АМ „Тракия”
