Смяната на сезоните често води и до смяна на хранителния режим. И шансът за хранително натравяне се покачва. Американският център за контрол по заразите извършва постоянен мониторинг на различни храни, за да идентифицира кои са най-опасни за хората и кои не. Ето и резултатите:
В периода 2009-2015 година са записани 5760 случая на хранително натравяне, а диагностицираните болести вследствие на такива са над 100 000, пише Tialoto.bg.
Какво точно причинява хранително натравяне?
Категорията храни, която е отговорна за най-много хранителни натравяния е пилешкото. Според събраните резултати на Центъра, продукти от този тип месо са виновни за 3114 случая на нарушаване на храносмилането, ескалирали в болести – или казано по друг начин – 12% от всички случаи на хранително натравяне. Пилешкото е предпочитано като добър източник на протеини, но поради различните начини на приготвянето му може да се окаже и опасно в случай, че не е добре сготвено.
Как да се предпазите
Важно е да консумирате прясно пилешко и да го минете през сериозна топлинна обработка преди консумация, тъй като е сред носителите на бактерията салмонела.
Съвети за приготвяне на пилешко месо:
– Преди да приберете суровото пилешко в торбата, го изолирайте с найлоново пликче, за да не докосват соковете му други храни;
– Измийте ръцете си с топла вода в продължение на поне 20 секунди, след като сте пипали сурово пилешко месо;
– Използвайте отделна дървена дъска за рязане на пилето;
– Не поставяйте друга сготвена храна на мястото, на което сте рязали сурово пилешко;
– Измийте приборите и дъската, която сте ползвали за готвене на пилето с гореща вода и сапун;
– Печете пилето поне на 180 градуса;
– Поставете в хладилника остатъците от пилешкото най-късно два часа след приготвянето му.
Още от категорията
Кой са най-богатите на колаген храни?