Според изследователите диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини и мазнини помага за по-бързото преодоляване на грипа и избягване на усложнения.

Чрез кетогенната диета тялото получава по-голямата част от енергията не от глюкоза, а от мастни киселини и образувани кетонови тела.

Този механизъм увеличава издръжливостта, както и устойчивостта на стрес.

Според Акико Ивасаки, професор по имунобиология от Йейлския университет, в резултат на изследвания се оказва, че някои продукти от метаболизма на кетоновите молекули потискат активните клетки, които са свързани с развитието на възпаление.

Учените са провели експеримент със заразени с вирус на грип А гризачи, които били разделени на две групи, пише Zdrave.to.

Първата от тях е била на кето диета, а втората на диета с високо съдържание на въглехидрати. Оказало се, че гризачите от първата група имат по-голям шанс за оцеляване. 

Ефектът на кетоновите тела не е свързан с потискането на възпалителните процеси, а с факта, че с такова хранене тялото увеличава растежа на клетките на имунната система - гама-делта Т-лимфоцити.

Те произвеждат слуз в клетъчните стени на белите дробове, които инхибират разпространението на патогена.Изследователите твърдят, че продължават да изучават ефекта на кетоновите молекули върху имунната система.

Това не е първият положителен ефект от кетогенната диета, която учените откриват през последните няколко години.

Важно е да се отбележи обаче, че подобна диета е опасна за хора, предразположени към заболявания на кръвоносните съдове и сърцето.