Преди да минете към разтоварващ режим, си изяжте великденските яйца и козунаци, съветва диетологът проф.​ Донка Байкова.

След Великденското плюскане българинът се нуждае от разтоварване, пише Dunavmost.com. Телата ни жадуват за промяна. Не бързайте обаче да минавате на плодове и зеленчуци, за да не стресирате организма си, съветва диетологът.

Минаването на олекотения режим на хранене трябва да е постепенно, за да няма стрес. Довчера сте били на високоенергийни храни и ако днес зарежете всички вкусни кулинарни изкушения, ще е стресиращо. Затова може да си доизядете яйцата, ако са седели в хладилник. Добре е три дни да сте на плодове и зеленчуци. Това е разтоварващо. Зелените хранителни продукти са нискокалорийни, но са пълни с нитрати, гастерогенни са“, предупреждава диетологът.

 „Спанакът е полезен, но е с много нитрати. Листните зеленчуци, купени от пазара, трябва да се изкиснат във вода поне 2 часа“, добавя тя.

 „За да не станат нитрити, яжте лимони! Витамин C намалява тази възможност“, обяснява проф. Байкова.

 "Задължително е кофичка кисело мляко да ядете на ден, но от истинските, т.е. да е по БДС", добавя тя.

"Два пъти седмично пък на трапезата ни трябва да присъстват варива – боб и леща, грах, зелен фасул", каза още диетологът.