Ден с ден няма еднакъв. Така служителите от Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в Пловдив определят динамиката на работния процес по време на екстремните жеги през изминалата седмица.

Случаите на хора, колабирали заради необичайно високите температури, не са много. „Различно е специално при тези случаи. Ние отчитаме единствено тези, на които им е прилошало на обществени места. Днес не можем да говорим за завишени бройки, до 10:30 часа сме получили и обработили 3-4 подобни сигнала. Хората са били прегледани и препратени за почивка на хладно. Към онзи час все още градусите не бях толкова високи, като очакваме в следобедните часове броят им да се завиши“, разказва пред медията ни д-р Златка Стоянова, завеждащ Работна смяна към ЦСМП-Пловдив. 

Центърът е на разположение за спешни повиквания както в регионални град, така и в цялата област. А средно на ден се сблъскват с между 8 и 10 пациенти, които са припаднали от горещините.

1100 човека загиват годишно у нас заради горещото време

„Най-често това са възрастни хора, между 77 и 80-годишни. Днес имаше и жена на 33 г., която е припаднала след посещение на салон за красота, но беше рано и не можем да кажем със сигурност дали това се дължи на жегите“, допълни тя.

Специалистът подчерта, че мерки срещу прегряване трябва да се спазват и в домашни условия. Сред тях са проветрение и по възможност охлаждане на помещенията, в които се пребивава. Задължително е засилената консумация на вода. Препочъва се избягването на открити пространства, а ако се излиза навън, е важно да се носят по-леки и проветриви дрехи и шапка.

„Първите симптоми на прегряването са зачервяване, прилошаване, загуба на равновесие, отмалялост, ускоряване на дишането. В такива случаи незабавно трябва да се застане на сянка и организмът да се снабди с течности. Ако сте у дома, може да се вземе охлаждащ душ. Важно е да се каже, че най-първо трябва да се спазят тези правила, а не веднага да се търси намесата на лекарски екип“, допълва д-р Стоянова.

Има голяма злоупотреба с линия 112, разкрива специалистът. На ден Центъра за спешна помощ в Пловдив получава приблизително по 200 повиквания, но около 40 на 100 от тях касаят случаи, при които не е необходима незабавна медицинска намеса.

„Възникват бедствия, тежки катастрофи, спешни медицински случаи. Нека се прояви уважение към хората, които наистина се нуждаят от екипите ни. Апелирам хората да бъдат по-отговорни към нас и към останалите в обществото. Най-честите ни сигнали касаят личните лекари. Нека хората позвънят първо на тях, посетят кабинетите им и помолят за назначаване на терапия“, подчерта тя.