
Есента ухае на печени чушки - онзи неповторим аромат, който изпълва дворове, балкони и кухни и събужда спомени за детството. Чушките съчетават в себе си вкуса на слънцето и топлината на земята, а богатството им на витамини превръща всяко ястие във вкусно и здравословно удоволствие.
Известни с високото си съдържание на витамин C, антиоксиданти и каротеноиди, чушките укрепват имунната система и ни зареждат с енергия в студените дни. Независимо дали са изпечени и обелени за зимнина, пълнени с ориз или приготвени като част от любимата ни манджа, червените чушки са източник на много полезни вещества.
В една червена чушка има около 46 калории и 3 грама фибри. Този зеленчук осигурява значителна част от препоръчителния дневен прием на витамин C, витамин A, както и витамин B6, B9 (фолат), витамин E, калий и манган.
Червените чушки съдържат и бета-криптоксантин. Това е съединение, което организмът преобразува във витамин A. Научни изследвания сочат, че храни, богати на бета-криптоксантин, могат да намалят риска от някои видове рак, включително на пикочния мехур, белия дроб и дебелото черво. Това вещество действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждания, които могат да доведат до злокачествени изменения.
Освен това червените чушки са източник на антоцианини - естествените пигменти, които им придават характерния червен цвят и имат благоприятен ефект върху мозъчните клетки. Научните данни показват, че тези съединения могат да забавят когнитивния спад и проблемите с паметта, които настъпват с напредване на възрастта.
Когато хапваме червени чушки, предпазваме организма си и от възпаление. Техните хранителни вещества подпомагат общото здраве и могат да окажат положително въздействие върху състоянието на ставите, като предпазват хрущяла от възпаление и разграждане - процеси, свързани с развитието на остеоартрит.
Червените чушки са богати на витамин C, който подпомага възстановяването и подмладяването на тъканите, включително хрущяла. Изследванията показват, че този витамин може да намали болката, свързана с артрит на коляното. Освен това червените чушки съдържат противовъзпалителни съединения, които могат да облекчат симптомите на остеоартрит и да подобрят подвижността на ставите.
Високото съдържание на фибри е друга ценна характеристика на този зеленчук. Възрастните се нуждаят от 25 до 35 грама фибри дневно, но често не достигат това количество. Фибрите спомагат за нормалното функциониране на храносмилателната система, като улесняват преминаването на храната и предотвратяват запек. Освен това се свързват с намален риск от рак на дебелото черво. Червените чушки са чудесен източник на фибри при минимално съдържание на калории, което ги прави подходящ избор за балансирано хранене.
Макар че технически са плод, червените чушки рядко присъстват в десерти. Те са най-сладките от всички видове чушки, тъй като узряват напълно на растението. Зелените чушки представляват неузрелия им вариант и имат по-горчив вкус, докато жълтите и оранжевите са междинен етап между зелените и червените. За разлика от лютивите сортове, чушките от вида bell pepper не съдържат капсаицин - веществото, което придава пикантност.
Благодарение на лекия си сладък вкус и хрупкава текстура, червените чушки се вписват отлично във всякакви ястия. Те могат да се добавят печени към паста и сметанови сосове, да се включат в салати за повече цвят и свежест, да обогатят сандвичи със своя аромат или да бъдат използвани в домашен хумус и зеленчукови плата. Освен това придават мек, сладък вкус на крем супи и зеленчукови ястия, така че са отлична универсална съставка в кухнята.
Още от категорията
Виж всички

Жените имат два пъти повече гени за депресия от мъжете
