
Когато се понижи хемоглобинът (или червените кръвни клетки) в тялото, се наблюдават нарушения във функциите на някои органи и системи и възниква кислороден глад. Ниските показатели на хемоглобин в кръвта са свидетелство за наличие на анемия, известна още като малокръвие.
Хемоглобинът взима непосредствено участие в процеса на доставяне на кислород до тъканите и органите. За мъжете нормата обикновено се определя като 135-160 г/л, а при жените 120-140 г/л.
Много рядко анемията възниква като самостоятелно заболяване – обикновено тя е вторична и говори за наличие на определени здравословни проблеми. Причините за малокръвие са различни – най-разпространената е загуба на кръв (заради язви, травми, хирургични операции, раждане и т.н.). Анемията може да е резултат от бременност и погрешен режим на хранене.
Симптоми
Усещане за слабост, особено сутрин, шум в ушите, често главоболие и световъртеж, неспособност дори и леко физическо натоварване,бърза умора – всичко това говори за понижено ниво на хемоглобина в кръвта. Имайте предвид, че анемията не е просто временна слабост или умора, която ще премине от само себе си, а заболяване, изискващо адекватно лечение, пише Mila.bg.
Ако има леко понижаване на хемоглобина, анемията може да се диагностицира само посредством лабораторни методи – чрез анализ на кръвта. Най-ефективния метод за справяне в този случай е балансираното хранене. Всекидневно в менюто ви трябва да включвате 20 мг желязо, което спомага за нормализация на нивото на червените кръвни клетки.
Симптоми за по-тежка форма на анемия са: световъртеж и слабост, суха кожа и коса, напукване на ъгълчетата на устата, чупливи нокти, пожълтяване на кожата (особено на ръцете и около носа).
Лечение
Освен лекарствата срещу анемия, трябва да се коригира адекватно и хранителния режим. В менюто трябва да присъстват две групи продукти: 1) продукти от животински произход, яйца, риба, месо; 2) растителни и пълнозърнести продукти, бобови, зеленолистни зеленчуци, черен хляб, горски плодове.
За профилактика на анемия лекарите препоръчват целогодишно да включваме в менюто си сухи плодове, шипки, зеленолистни зеленчуци, ябълки, овесени ядки, елда, черен хляб. Заедно с храните, съдържащи желязо, е необходимо да се приема и достатъчно количество витамин С, който помага за по-добро усвояване на желязото.
Трябва да се отбележи, че жените се нуждаят от по-голямо количество желязо по време на месечния си цикъл.
Още от категорията
Виж всички
Доставени са 15 хил. дози от ваксината срещу грип за деца

Кръвен тест може да открие над 50 вида рак
