Опитвайки се да се храним здравословно, понякога не приемаме някои жизнено важни храни. Доста хора смятат, че въглехидратите ги карат да пълнеят. Именно затова и се стремят да спазват нисковъглехидратна диета. Те всъщност са много важни за нашия организъм и в никакъв случай не трябва да ги пренебрегваме и изключваме напълно от менюто си.

Въглехидратите се делят на прости и сложни. Сложните са източници на енергия и са много важни за правилното функциониране на организма. Когато на организма му липсват въглехидрати, той изпраща определени сигнали.

Ето как да ги разпознаете и какво да направите.

1. Запек

Въглехидратите се съдържат в много храни, богати на фибри и подпомагат работата на стомашно-чревния тракт. Хапвайте пълнозърнести храни, боб, зеленчуци, плодове и ядки, за да нямате подобен проблем.

2. Липса на енергия

Както споменахме по-горе, въглехидратите са източник на енергия. Ако нямате енергия и се чувствате отпаднали, започнете да приемате повече въглехидрати. Когато имате повече енергия, ще можете да изпълнявате по-тежки упражнения и тренировката ви ще е по-усилена. Така ще имате по-бързи резултати на лице и определено ще се чувствате доста по-добре, пише Актуално.

3. Липса на концентрация

Ако не приемате достатъчно въглехидрати, ще започнете да губите концентрация и няма да можете да тренирате усилено. Ще се чувствате отпуснати и няма да можете да се концентрирате върху тренировката. Някои спортисти приемат сложни въглехидрати, за да могат да изпълняват по-натоварващи упражнения.

4. Лесно огладняване

Въглехидратите не само подпомагат работата на чревния тракт, но и съдържат много полезни вещества и фибри. Когато приемаме достатъчно въглехидрати, сме сити за по-дълго време. Ето защо те са важни, особено ако нямате много време, което да отделите в мисли за това какво да ядете днес.

5. Трудно сваляне на килограми

Ако спазвате нисковъглехидратна диета, в началото може би бързо ще свалите няколко килограма, но след определен период отслабването ще спре. Това се случва, защото черният дроб започва да произвежда повече захар като заместител на въглехидратите. Така тялото задържа повече мазнини, отколкото отделя.