Летните месеци носят изобилие от свежи плодове и зеленчуци, които предлагат някои от най-добрите ползи за здравето. В много области лятото е единственото време, когато тези храни се предлагат в най-прясното си състояние. Чрез възползване от щедрата доброта, предлагана от тези храни, здравно-съзнателният човек може да се наслади на по-стройно и по-здравословно тяло.
Череша
Сезон: Май – Юли
Уловете момента, когато любимите ви череши не са изчезнали. Те съдържат антоцианини и са мощен антиоксидант, който укрепва сърцето и намаля риска от хронични сърдечно-съдови заболявания. Голяма купа с охладени плодове ще направят така, че да пропуснете сладоледа.
2. Аспержи
Сезон: Април – Юли
Аспержи – естествен пробиотик. С други думи, неговите влакна подхранват полезните пробиотични бактерии в червата ни и помагат за поддържане на балансирана микрофлора. Готвенето с аспержи е предимство – това не е само суперхрана, но и универсална съставка, която може да добавите към супи, пасти, омлет или гранитура.
3. Босилек
Сезон: лято
Възможно ли е да си представим по-богата и здравословна салата от италианската „Капрезе” с домати, моцарела и босилек? В същото време ароматната билка помага за набавяне на тялото до 1000 мг сол на ден, което е изключително важно през лятото, когато тялото се подува безмилостно, пише cluborfei.com
4. Диня
Сезон: Юли – Септември
Като цяло динята се състои от 92 % вода и съдържа само 6 % захар, което я прави идеална за хидратация през лятото. Тя поддуржа електролитите загубени поради прекомерното изпотяване. Основно съдържа витамини А и С, които помага за здрав имунитет.
5. Домат
Сезон: Юли – Септември
Доматите укрепват имунната система, тялото е наситено с витамин С, а кожата е свежа. Как? „Тайната съставка” на доматите – антиоксиданта ликопен, който, между другото, предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи, което помага за забавяне процеса на стареене.
6. Боровинка
Сезон: Юли – Септември
Зърната са малки, но ползите огромни. Особено високо оценени в боровинките са антоцианините – антиоксидани, които дават наситен цвят и имат противовъзпалителни свойства, действат за подобряване на мозъчната функция и дават енергия.
7. Авокадо
Сезон: Август – Октомври
Плодовете са богати на полезни мазнини, така че, ако хапнете салата с авокадо ще се заситите и няма да посегнете към друга храна. Преди четири години, учените са установили, че тези, които обичат авокадо и го ядат редовно имат по-малка обиколка на талията. Нарежете авокадото и наредете на пълнозърнеста филийка, полейте с лимонов сок, или го добавете към сутрешния омлет.
8. Патладжан
Сезон: Юли – Август
Патладжана е богат на есенциални аминокиселини, които помагат за регулиране на апетита, подобряване качеството на съня и настроението. В допълнение, този суперзеленчук е мощен антиоксидант, който предпазва клетъчните мембрани от повреди.
9. Цвекло
Сезон: Юни – Юли
Цвекло се счита за добър източник на фолиева киселина – естествено предпазващо средство срещу увреждане на дебелото черво и признаци на остеопороза.
10. Зелен грах
Сезон: Юни – Юли
Една чаша хрупкаво удоволствие ( от което е невъзможно да се откъснете, ако започнете ) съдържа 98 % от дневната доза витамин С. Освен това е невероятно мощен източник на енергия.
Още от категорията
Полезно ли е да консумираме плодове след вечеря?