Майстори от цяла Пловдивска област ще се състезават за приза Цар на виното. Повечето общини вече обявиха конкурси за най-добро домашно вино.

В Асеновград финалът ще бъде на 31 януари, когато на победителите ще бъдат раздадени награди от общия фонд в размер на 1440 лева, както и две 50-литрови бурета.

Вината от асеновградския регион ще се състезават в няколко категории. В категорията "червени вина" спечелилият първо място ще получи 300 лева и 50-литрово буре. За второто място са предвидени 250 лева, а за третото - 150 лева. Този майстор от Асеновградско, който е направил най-добро домашно бяло вино, ще си спечели 180 лева, същото важи и за най-вкусното розе. Награда от 180 лева е предвидена и за най-добрия домашен производител на пелин.  

В конкурса се допускат до участие и винари извън община Асеновград, като победителят ще си тръгне с 50-литрово буре. Ще бъде присъдена и специална награда „Никола Македонски” за производство на домашен мавруд и тя е 200 лева. В конкурса могат да участват производители на бели, розета, пелини и червени вина от реколта 2019, като еликсирите трябва да бъдат бистри и наляти в стъклени винени бутилки. 

Производителите могат да участват само със собствени вина, но не и такива, произведени от грозде от директни сортове. Участниците в състезанието задължително трябва да посочат сорта или сортовете, от които е произведено виното. От всяко вино, предложено за участие в конкурса, производителят трябва да притежава минимум 30 бутилки. Вината ще се оценяват от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки - София, Университет по хранителни технологии - Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното - София, „Винзавод” АД – Асеновград и Община Асеновград.

В Карловско майсторите на гроздовия елексир, които се гордеят с продукцията си, могат да се впуснат в състезанието, като се запишат за участие в Информационния център, в периода от 20 януари до 9.00 часа на 24 януари. В конкурса ще се допускат домашни избистрени бели и червени вина, предоставени в стъклени бутилки от 0,5 литра. Жури от специалисти ще оценява вината на 24 януари от 11,30 часа в сградата на Община Карлово.

Община Куклен също обяви конкурс под мотото „Най-добро домашно вино” от реколта 2019, като надпреварата ще бъде в три категории – бяло, розе и червено. Стартът е на 20 януари и всички желаещи да участват майстори на елексири трябва да предоставят проби в бутилки от 500 милилитра най-късно до 30 януари в сградата на общинската администрация.

Всяка бутилка трябва да е придружена с описание на вида вино, сорта грозде, името на производителя и телефон за контакт. Победителите ще бъдат обявени на 1 февруари, когато в Куклен ще се чества празникът Трифон Зарезан.

В Съединение за участие се допускат само производители от общината. Конкурсът е за млади вина от 2019 година - в категориите бели и червени, които производителите трябва да предоставят в стъклени бутилки с вместимост минимум 0,5 литра. Майсторите на еликсирите могат да участват и в двете категории, като комисия ще излъчи победители на първо, второ и трето място.

Кулминацията на конкурса и награждаването са предвидени за 20 януари от 17,00 часа. Ще има грамоти и предметни награди.