Обединеното кралство налага 14-дневна карантина за всеки, който влиза в страната, заедно с други дестинации в Европа. Това означава, че всеки, който се опита да влезе във Великобритания от 8 юни, било то туристи или граждани, ще трябва да се самоизолира за период от две седмици.

Франция предупреди, че ще последва примера на Обединеното кралство за 14-дневната карантина, докато Гърция предлага проверки, но все още налага седем до 14 дни самоизолация.

Докато Обединеното кралство не е единствената страна, която въвежда строги мерки, други страни търсят алтернативни методи, за да позволят на хората да продължат да пътуват.

Вместо това, на пътниците, пристигащи на летището, се предлагат проверки на температурата и тест за коронавирус. Заслужава си да се отбележи обаче, че положителен резултат за коронавирус може да доведе до налагане на карантина.

Ето някои от страните, в които няма да е необходимо да бъдете под карантина, ако решите да ги посетите:

Португалия

Премиерът на Португалия Антонио Коста заяви, че туристите, които планират да отидат на почивка в райони като Алгарве, няма да бъдат поставени под карантина.

Г-н Коста каза, че никоя част от континенталната част на Португалия не е накарала хората да се самоизолират, когато влизат в страната и тази политика ще продължи.

Това включва и Мадейра, които позволяват да влязат туристи, които имат отрицателен тест за коронавирус в рамките на 72 часа.

Испания

Докато в момента Испания прилага задължителна двуседмична карантина, тя ще бъде отменена от 21 юни нататък.

Всеки, който след това влезе в страната, няма да бъде принуден да се самоизолира в продължение на две седмици.

Това обаче може да не включва британците - испанският министър на транспорта Хосе Абалос заяви, че изискванията за карантина ще бъдат отменени не по-рано от планираната дата 1 юли, така че да могат да се проведат тестове с участието на летовници от страни с ниска степен на заразяване с коронавирус.

Италия

Италия премахва карантинните си ограничения от 3 юни. Пътуващите няма да бъдат задължени да се самоизолират в продължение на седмици, когато влизат в страната, „при условие, че 14 дни преди пристигането си в Италия, те са се чувствали физически добре".

Исландия

Летище Keflavík в Исландия проверява всеки, който влезе в страната с безплатен тест за коронавирус от 15 юни. Пътниците, които дадат отрицателни резултати, могат веднага да влязат в страната.

Пътуващите също могат да докажат, че нямат вируса с медицинско свидетелство и ще трябва да се използват приложение за проследяване по време на престоя.

Австрия

Летище Виена предлага на пътниците коронавирусни тестове при кацане, които отнемат три до шест часа. Тестът струва 166 паунда на човек, и ако е отрицателен, се отменя необходимостта от карантина за две седмици.

Ако не, човекът ще трябва да се самоизолира за две седмици.