"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба, приготвена с деликатесния смилянски сорт. Седемнадесетото издание на традиционния Празник на смилянския фасул събра посетители от цялата страна. Производителите на смилянски боб свариха над 15 казана с фасул чорба, приготвяйки близо 6000 порции за празничната трапеза, съобщи Дарик.

Реколтата от смилянски фасул тази година е много добра, заяви Силвия Тютюнарова, спечелила конкурса за бобен производител на годината. Около 50 тона са добивите от фасул по горното поречие на Арда, според данни на Кредитната кооперация в Смилян.

Новата реколта се продава на приблизително същите цени като миналогодишната - 9-10 лв. за едрия фасул, наричан в Родопите фасулевица и около 8 лв. за пъстрия боб с по-малки зърна. За първа година част от продукцията се изкупува от известна верига хипермаркети в страната, уточняват от кооперацията. Смилянският фасул вече е известен като качество, обяснява Магдалена Ловчалиева, производител на популярния бобен сорт. Тя продава преобладаваща част от продукцията си с поръчки по интернет, разполагайки със собствена интернет страница като земеделски производител.

Общо 46 мозайки и композиции от фасулени зърна участваха в конкурса за пано от боб. В надпреварата се включиха творби на деца от детски градини и училища в Смилян и Смолян. С призови места в кулинарния конкурс са блюдата "Мама и аз - цървулки", запечен фасул със зеленчуци и паста със смилянски боб и манатарки.

Смолянският клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan се представи на празника с демонстрация и дегустации на различни ястия със смилянския сорт, експериментирайки с по-съвременни технологии и нови техники. Идеята е да се покаже как бобът може да изглежда по различен начин, обясняват членове Chefs Club Smolyan.

Професионалните майстори представиха десертен крем с фасул, боб скордаля, мус от смилянския сорт с крема сирене, както и чипс от пъстрите зърна. Смилянският боб се търси вече много в София и в страната, българинът започва да се връща към корените си и да яде натурални, истински неща, посочват от Chefs Club Smolyan.