Прекрасен древен град в низината между Стара планина и Родопите, Пловдив е идеалното място за зареждане за няколко дни, ако търсите приключения в България. Вкусна храна и напитки, множество исторически и културни забележителности, градът е чудесен избор за почивка. Доскоро Пловдив беше почти неизвестен извън България, но получи тласък на туризма след инициативата Европейска столица на културата, пише Lonely Planet в материал от поредицата си за това как можем да си прекараме перфектен уикенд в различни градове по света. Ето какво препоръчва да направим туристическото издание:

ДЕН ПЪРВИ

Сутрин

Страхотният престой в Пловдив започва от Капана, една от най-старите част на града, със закуска със сладки и солени палачинки. Седнете отвън на калдъръмената улица „Златарска”, пийте най-доброто кафе в Пловдив и гледайте как градът се събужда. След това се разходете из тесните улички. Името на квартала означава „капан“, но няма нищо зловещо по ъглите на този лабиринт - само по-странни хипстърски кафенета и пекарни. В близост до ул.  „Съборна” е градската галерия за изящни изкуства, която показва творби на най-големите български художници.

По-късно сутринта се разходете до една от най-големите забележителности на Пловдив - Римския амфитеатър от II век на ул. "Цар Ивайло". Известен още като Античния театър на Филипополис, той е един от най-добре запазените древни театри в света. Сцената е място за много пловдивски събития на открито - от опери до културни фестивали. На връщане надолу от амфитеатъра влезте в църквата „Света Богородица“, за да послушате православна служба.

Следобед

За обяд опитайте топла  баница (тестено изделие, пълнено със сирене), чушки бюрек (чушки, пълнени със сирене) или шопска салата (купа с домати, краставици, чушки, лук и сирене). Гражданският клуб на ул. „Стоян Чалъков” е местен фаворит.

След това се разходете по няколкото улици източно от Капана, за да видите най-пищния пример на пловдивската архитектура от 19 век -  Балабанова къща. В нея са живели заможни български търговци, но след като е реставрирана през 70-те години, пространство за изложби със българско изкуство. В близост до Балабанова къща е също толкова красивият Етнографски музей с цветен двор.

Когато слънцето залезе, върнете се в сърцето на Капана, където можете да опитате местни специалитети, ракия, вино и занаятчийска бира.

ДЕН ВТОРИ

Сутрин

Пловдив е изграден на седем малки хълма и не можете да го посетите, без да се качите на поне един от тях. И така, преди да тръгнете, влезте в хлебарницата в Капана, една от божествените пекарни на Пловдив, за да заредите въглехидрати (опитайте кифли - сладкиши, пълни с мармалад) и се заредете с мощно българско еспресо. 

В самия Стар град е хълмът на име Небет тепе. На върха на могилата са руините на Евмолпия - останките от древно тракийско селище, наречено Евмолпия, датиращо от 5000 г. пр.н.е. От Небет тепе има и панорамна гледка към Пловдив. В дъното на хълма са останките на друга древна руина - стадиона на Филипопол. Докато сте в тази част на града, влезте в Къщата на Атанас  Кръстев, за да видите още един пищен пример за българска архитектура. Самият г-н Кръстев е бил един от хората, които популяризират пловдивската история и култура. Неговата къща и красивата й градина показват негови портрети и колекции от абстрактно изкуство.

Следобед

За обяд вземете маса в „Смокини” на ул. „Златарска”. Ресторантът предлага блестящи български ястия, супи и салати. През останалата част от следобеда направете последна разходка из града. Няма да отнеме много време, за да се изкачите по няколко хълма: Джамбаз Тепе и Таксим Тепе са високи само 100 м, но и двете имат прекрасна панорамна гледка отдолу. След като слезете надолу, влезте в най-старата църква в Пловдив - църквата "Св. Константин и Елена" и посетете Джумая Джамия от XIV век.

Завършете престоя си отново в Капана.