В Италия има място, където коронавирусът вече е победен. Името му е Во - малко градче с 3 000 жители в регион Венето, на около 70 км от Венеция, разказва EU Observer. То внезапно стана известно по целия свят на 21 февруари, след новината за първия смъртен случай в Италия, свързана с вируса: един от неговите жители, пенсионерът Адриано Тревисан.

След като Министерството на здравеопазването го определи като "клъстер на зараза", Во беше поставен под карантина на 23 февруари, пише economic.bg.

Ден след това около него бе изграден един от най-железните санитарни кордони в историята на Италия: никой не можеше да влезе или да напусне града, а стоките (само лекарства и храна) можеха да стигнат до Во само с разрешение на префекта (представителят на централната власт в Падуа).

Алесио Турета, 30-годишен, собственик на пивоварна във Во и общински съветник, заяви пред EUobserver: „Стълбовете на нашата стратегия за управление на спешните случаи бяха карантина и тестване“.

Градът прилага подобен модел като Южна Корея, макар и с по-малко високотехнологичен подход и на 29 февруари 97% от населението му е тествано (жителите на Во, живеещи на друго място, разбира се, са изключени).

Нищо подобно не е правено другаде в Италия: във Во са направени 800 теста само за един ден.

В края на първия масов скрининг на 29 февруари три процента от населението има положителен резултат и е поставено под задължителна карантина у дома.

„Онези, които са дали положителни тестове - носителите без симптоми или тези с леки симптоми, са били под карантина у дома, докато тези, които показват по-сериозни симптоми (например висока температура), са незабавно хоспитализирани“, казва Турета. „Заразените, които останаха вкъщи, се обаждаха няколко пъти на ден, за да уверят, че спазват карантината, и да се проверят техните условия, като например телесната им температура“, добавя той.

Независимо от резултатите от тестовете всички жители са приканени да останат вкъщи и да ограничат движението си, доколкото могат, отивайки само до супермаркета или аптеката.

И стратегията очевидно е сработила. Когато тестването е повторено между 6 и 8 март, само един процент от населението е с положителни проби.

Към понеделник (23 март) разпространението на болестта е спряло и няма нови инфекции. Някои медии съобщават, че нова зараза е била намерена във Во на 19 март, но Турета казва пред EUobserver, че всъщност се отнася за един от малкото носители на вируса на 8 март.

Не всички във Во обаче са доволни от реализираната стратегия. Жител, който предпочете да не оповестява самоличността си, казва: „Когато тестваха целия град, те струпваха много хора, не се спазваше разстояние за безопасност. И все още не разбирам как вирусът е достигнал до град, толкова отдалечен като нашия".

Но като цяло е безспорно, че "моделът Во" е постигнал успех.

Разбира се, в началото хората са били разстроени и разтревожени, но въз основа на интервютата, направени от EUobserver, изглежда, че всеки се опитва да даде своя принос.

Карла Сантолин, собственик на аптека в градчето и съпругата на кмета, казва: "Синът ми и аз живеем във Виченца, близък град. На 24 февруари сутринта, денят, в който властите официално затвориха Во, напуснахме Виченца в 7.30 ч и дойдохме да останем под карантина тук, защото имаше нужда от нас".

„Болницата в Скиавония (която обикновено помага на жителите на Во) беше затворена, нейните лекари бяха под карантина. От дни хората идваха тук, за да разберат какво става, да искат новини, да бъдат изслушани. Така че беше абсолютно необходимо да останем в контакт с хората и да помогнем", разказва тя.

Според г-жа Сантолин "моделът Во" работи отлично. "Резултатите са изключителни".

Сандро Ловисън, собственик на агротуристически бизнес във Во, също смята така. "Според мен ситуацията се реагира много добре", казва той пред EUobserver, "и мисля, че това също беше печеливша стратегия. Ние, 3300 жители, след 14 дни [защитени от] външния свят, се оказахме с нулеви инфекции. Нула".

Казус

Всъщност случаят Во се изучава от италиански вирусолози, включително тези от Падуанския университет (който активно участва в тестовете).

Градът отново привлече вниманието на международните медии.

Според италианските вирусолози, "моделът Во" показва, че комбинирането на строга карантина и тестване, за да се идентифицират здрави преносители, е печеливш начин за спиране на разпространението на вируса - поне в по-малките градски центрове.

Турета се гордее със своите съграждани: "Имаше много осъзнатост. Всички разбираха ситуацията и действаха според нея", добавя той.