Пролет е. Летните ваканции приближават. Но като се има предвид ситуацията с коронавируса и всички забрани, които са налице в момента, нещата изобщо не изглеждат добре.

Милиони хора по света мечтаят за любимите си дестинации и чакат наближаващия летен сезон. Пиене на коктейли на фона на лазурното море в Гърция и Италия, опознаването на Китайската стена, консумирането на вино в Бордо или насладата от морския бриз в Кейптаун звучат страхотно.

Но изглежда, че тези дейности може да се наложи да бъдат отменени тази година...

Голяма купчина проблеми

Има малък проблем: Доста лош вирус, който разболя милиони и уби десетки хиляди хора в цял свят, все още продължава да върлува. Разбира се има и други проблеми. Границите по света и дори в Европа са затворени. Самолети, приземени от пандемията , стоят празни по летищата. 

Искате още проблеми? Ето: германският външен министър Хайко Маас отправи предупреждение за пътуване за целия свят преди седмици. Едва ли някои иска да посреща и германските туристи, защото Германия е сред петте страни, които са най-засегнати от Корона, но въпреки това предупреждението за пътуване, вероятно беше добра идея.

Гаранция за връщане

Засега, господин Маас иска германците да останат в Германия. Той просто инвестира много усилия и пари, за да вземе десетки хиляди натикани немски туристи вкъщи от екзотични места. Стотици все още са заседнали на красиви бели плажове, в планински райони и на други места в Азия, Африка и Южна Америка.

Този факт подчертава друг проблем, който изглежда пречи на междуконтиненталния туризъм. Ако предприемем подобни пътувания за лятна ваканция, ще ни трябва разрешение за връщане след това, някаква гаранция. Но в тази нестабилна ситуация почти никоя държава не може да гарантира нещо, включително отваряне на граници или летища.

Ако Чили, Хаваи, Япония, Нова Зеландия и Кения са елиминирани като потенциални дестинации за летните ваканции през 2020 г., какво ще кажете за Испания, Италия, Обединеното кралство или Австрия? На този етап не изглежда твърде добре, тъй като тези страни продължават да се борят с коронавируса. В повечето от тях ситуацията е доста по-тревожна, отколкото у нас. 

Вътрешни летни ваканции

Възможно е да има един изход: Австрия е готова да разгледа изключение за германските туристи. Във Виена министърът на туризма Елизабет Кьостингер заяви пред в. "Die Presse", че може да има двустранно споразумение с Германия, тъй като съседната страна е на "много добър и положителен път".

Германия няма министър на туризма, въпреки че някои смятат, че трябва. Но външният министър Маас ще трябва да работи за отваряне на някои граници, ако иска да приеме предложението от Австрия. Работата е там, че ваканциите трябва да се планират и резервират. 

Това оставя германци и други жители на Германия да имат възможност да пътуват през лятната ваканция в тази страна. Туризмът на този етап е забранен. Никой не може да отседне в хотели или подобни квартири за туристически цели. Дори къмпингите са ограничени. Само постоянните кемпери могат да останат там, според правилата на COVID-19.

Хубава ваканция в парка

Ако всички тези забрани не бъдат отменени скоро, остават само две опции. Регионалните еднодневни екскурзии са легални, което означава, че берлинчани могат да посещават градове, езера или планини в Бранденбург, Франкфурт може да се насочи към туризъм в планините Таунус, жителите на Мюнхен могат да се разходят край езерото Старнберг, може да отидат да разходка в гората.

Освен всичко това, балконите винаги са добър вариант. За тези, които нямат градина, тераса или балкон, паркът зад ъгъла може да е точното място.