Геопаркът Искър-Панега се намира на час път от София, като е разположен на входа на Луковит. Мястото се отличава с невероятна природа. Геоложките на 100-200 милиона години заедно с сините води на река Златна Панега откриват прекрасни гледки. Екопътеката е идеална за неделна разходка и пикник, тъй като по цялото й продължение има обособени места за отдих с беседки, където да седнете и да похапнете.

Маршрутът минава по реката, като за целта са изградени дървени мостове, здраво прикрепени към скалните форми. Растителността е изключително буйна и засилва усещането, че се намираш в дивото. Запасете се с репелент против комари, защото нападат покрай водата, което може да развали преживяването.

Екопътеката  е дълга 12 километра и свързва Луковит със село Карлуково и прословутата му пещера "Проходна". Мястото е подходящо за разходка с малки деца и домашни любимци.

В района гнездят 128 вида птици, от които 25 са вписани в Червената книга на България. Млечно-синият цвят на реката пък се дължи на високата концентрация на калциев карбонат във водите й.