Когато ни предстои пътуване в чужбина, има няколко много важни неща,  които предварително трябва да знаем. Разбира се, не става въпрос за четката за зъби и хубавата книга, които всеки ще сложи в куфара. Те са свързани с финансовата ни сигурност, за която трябва да се подготвим, за да не си разваляме пътуването с неприятни инциденти.

Кои са най-важните неща за парите ни преди път? За TrafficNews коментира финансовият експерт Мартин Миланов:

1.      Не тръгвайте без кеш в джоба

Никога не пътувайте само с банкова карта, задължително носете и пари в брой. Причините за това са няколко:

Първата е, че може неприятно да се изненадате от високите такси, които ще ви дръпне банкоматът. Американска медия наскоро публикува видео, в което показва как е обиколила държави от ЕС и намерила банкомати, които взимат до 15% от обменената сума като такса. Въпреки че на банкомата пишело, че е без такси. След това банките не помагат по никакъв начин - никой не би върнал парите. И не че тези пари, които банкоматът ще дръпне, ще развалят пътуването на туристите, но ще остави един горчив привкус, които ще им остане лош спомен.

Втората причина е, че кешът ще ви е нужен за дребни покупки и плащания -  за сувенири, за таксита, за градски транспорт. Тези неща е препоръчително да биват купувани с пари в брой, за да не се рискува да се случи нещо, което би помрачило настроението на пътуващите.

Много хора се оплаквали, че не са имали кеш да си купят интересни сувенири, особено когато става въпрос за екскурзии извън големите градове.  Когато се отиде до градче, което е с население под 10 000 човека - банкомат няма, постерминал почти не се среща и ако искате да си вземете дори един сувенир от това място - не можете. На пръв поглед това е нещо малко, но може да провали една прекрасна почивка.

Третата е, че с кеш в джоба винаги ще имате алтернатива, ако ви източат кредитната карта.  В такъв случай всяка държава си има собствена процедура. В ЕС има директива, която важи за всички страни-членки - когато се посъветва човек с банката, чийто услуги използва, има процедура, която може да се следва. Държавите извън ЕС си имат конкретни правила и по-често се случва така, че не можете да си върнете парите. Това е още една причина да не рискувате и да имате някакъв кеш. И освен ако не плащате на сигурни места, като големи супермаркети и молове или някакви административни услуги, например закупуване за билет за автобус, е препоръчително да не плащате с карти.

2.  За ЕС са достатъчни до 80 лв. на ден, за САЩ - поне 100

Колко пари ще ни са нужни за ден при пътуване до различни дестинации? Пътуванията в Европа обикновено са от 3 до 5 дни и за да се чувства човек напълно сигурен, му трябват между 50 и 80 лв. на ден. От тези пари може дори да му останат, но по-добре да има малко повече в себе си. Командировъчните в Европа са 40 евро на ден, така че тази сума е достатъчна и при пътуване с цел туризъм.

При пътуване в САЩ обаче е различно. Дестинацията е далечна – на 10 000 км от България. Затова е добре хората да имат повече джобни  - около 100 лв. на ден.

За Южна Америка е сложно да се направи обобщение. В някои от държавите там стандартът е значително по-нисък от този в България, а в други е малко по-висок. Но винаги е по-добре да се тръгне с малко повече пари. Нека не забравяме основното правило, което се учи от всички български моряци:  винаги да имат пари за купуването на един самолетен билет до България. Всичко се случва особено, когато става въпрос за Южна Америка – може да стане революция,  криза, да има природно бедствие, което да затвори. Така че парите в резерв, които са на стойност един самолетен билет, ще ви предпазят от риск.

Същото важи и за Азия. Но зависи в коя държава отивате – може да бъде много скъпо, може да бъде и много евтино. За Япония са ви нужни не по-малко от 100 лв. джобни на ден, защото Япония е много кешова държава - тип България. Пазаруването в малките магазинчета и уличните услуги са много безопасни, но при всички плащането става с кеш.

Когато се говори за Тайланд, например, която е другата топ дестинация в Далечния Изток,за там са нужни между 50 и 70лв. максимум на ден. Разбира се, навсякъде има хотели и ресторанти, където за една вечеря можем да изхарчим нормална месечна заплата в България. Но говорим за нормална екскурзия.

3. Не се доверявайте на всякакви търговци, не обменяйте пари на улицата

 Колкото по на изток и на юг пътувате, толкова е по-голяма вероятността да попаднете на улични измамници.  В Средна и Далечна Азия, както и в Северна Африка този вид шарлатани и недоброжелателни търговци измислят всякакви трикове, за да  хванат наивните хора в клопката си. Затова не се доверявайте, внимавайте какво купувате и с кой вършите някаква сделка, каквато и да е тя.

Добре е преди да тръгнете, да си набавите необходимата валута, като може да я купите и онлайн. По интернет може да се поръчат и екзотични валути като тайландски бат, израелски шекел или южноафрикански ранд, като  доставката е до 3 дни. Съветваме хора, които се подготвят за голямо пътуване и нямат възможност физически да посетят голям град с голямо обменно бюро, предлагащо набор от валути, просто да поръчват по интернет.

 4. Подгответе се за модерните алтернативи за превеждане на суми

Western Union е опция за изпращане на пари, ако трябва да са кеш. Има няколко дигитални алтернативи като Revolut и подобни приложения, които предлагат трансфери на пари до буквално която и да е точка на света, стига и двамата човека да са в системата на тези апликации. Така че това е новото модерно средство за бърз трансфер на пари, което ние смятаме, че е удобно и е удачно човек да го използва. По-добре е да не се налага да се превеждат пари, но ако все пак е неотложно, това е за препоръчване – модерни мобилни апликации. Има дори българска такава апликация, която предлага същото. По този начин за минути се превеждат пари.

5. Здравната застраховка е задължителна

Задължително трябва да си изкарате Европейска здравна карта, която е безценна. Така, ако нещо се случи, здравната каса на държавата-членка на ЕС може да поеме цялото лечение напълно безплатно за пациента и след това българската здравна каса оправя сметката. За други държави задължително се прави медицинска застраховка, дори да не е скъпа. Дори най-базовите медицински застраховки са достатъчно добри, за да покрият огромния процент от злополуки. Те обикновено са комбинирани и предлагат медицинска застраховка и загубен багаж, например, или покриване на други възможни неприятни обстоятелства. Определено е препоръчително срещу тази малка сума хората да спят спокойни.