Близките на убитата 13-годишна Габи на пешеходна пътека в Пловдив отново се готвят за съдебна битка. Семейството е подало жалба срещу първоинстанционната присъда спрямо жената, причинила смъртта на момиченцето.

Припомняме, че тежкият инцидент стана на ул. „Брезовско шосе“ в Пловдив около 17.20 ч. на 11 юли 2023 година. Тогава детето и неговата майка пресичат на пешеходна пътека, когато ги връхлита автомобилът на Веселина Семова. Оказва се, че 54-годишната жена е имала шофьорска книжка само от една година. Резултатите от теста за алкохол и наркотици в кръвта са отрицателни, а за краткия си стаж зад волана няма предишни нарушения на пътя. 

На 18 септември Семова получи своята присъда - 2 години условно наказание, с 4 години изпитателен срок. Заедно с това жената е ще бъде лишена от правото да управлява МПС за 3 години.

 Условна присъда за жената, блъснала и убила 13-годишната Габи в ПловдивСемова се призна за виновна, имала тежка житейска съдба

Близките на пометената на пешеходна пътека Габи: Срамна присъда, нямаме и ден покой!Диана Матанова ще обжалва условната присъда на виновната шофьорка

Три дни след мярката в Окръжен съд, майката на Габи – Дияна и двете баби – Иванка и Димитрия са подали жалба срещу определението на магистратите. Жените са упълномощили двама нови адвокати, които да ги представляват.

Наш репортер се свърза с Димитрия Атанасова, баба на загиналото момиченце.

„Ще настояваме за ефективна присъда. Поне и една година да прекара в затвора, нека да усети болката, която изпитваме всеки ден. Диди е съсипана, плачеше с дни. Решението на съда е срамно, подигравка е за нас. Не искаме пари, не искаме облаги, искаме справедливост”, разказа Димитрия. Жената, както и цялото семейство очакват насрочването на делото пред Апелативен съд.

В жалбата си упълномощените адвокати Петя Керанова и Ангел Боев са направили възражение срещу размера и начина на изтърпяване на наказанието. Пред репортер на TrafficNews.bg адвокат Керанова потвърди за депозираните жалби, но не се ангажира с прогноза дали и кога ще бъде насрочено делото на възивна инстанция.

Какво обаче ще отсъдят магистратите и ще уважат ли щенията на семейството? Ще бъде ли допусната за разглеждане жалбата?

По време на съдебното следствие, и на пледоариите в съдебна зала, прокуратурата изтъкна, че е налице превес на смекчаващите вината обстоятелства. Посочено бе поведението на Семова, както и липсата на други провинения на пътя. Така прокурор Тодор Павлов поиска условно наказание.

Странно, но факт, представителят на почерненото семейство – адвокат  Веницислав Банчев бе лаконичен в изказването си. Пледоарията му се изчерпа от две изречения, а именно:

Изложението на прокуратурата във връзка с така повдигнатото обвинение е достатъчна пълно и обосновано, и всяко едно допълнително от моя страна единствено ще отнеме време. С оглед направеното искане от страна на защитата за прилагане на дефиренцирана процедура, моля то да бъде уважено и да постановите присъда, като съобразите установените по делото смекчаващи отговорността обстоятелства” , каза в залата Веницислав Банчев.

В същото време, конституирани като частни обвинители,  майката на Габи – Дияна и двете баби – Иванка и Димитрия бяха посъветвани от адвоката си, да се съгласяват с казаното от него. Единствените думи на трите жени бяха „Подкрепям казаното от адвоката ми”.

За жалост тези думи могат да струват „скъпо” на опечалените. Интерпретирани думите им означават, че самите те искат условни присъди. Е, такава бе отсъдена от Окръжен съд.

Какво казва закона, в случай на обжалвана присъда и то такава каквато самите те са поискали?

Според член 318 ал. 4 от НК, Раздел II – Образуване на производство пред въззивната инстанция,  „гражданските тъжители и частни обвинители могат да обжалват присъдата, ако са накърнени техните права и законни интереси. Те не могат да обжалват присъдата, ако тя е постановена в съгласие с направените от тях искания”.

В случая „Габи” надали близките могат да получат възмездие. Дори да бъде допусната за разглеждане в открито заседание, жалбата надали ще бъде уважена.

Медията ни потърси мнението на водещи юристи в наказателните, а и в гражданските дела. Всички бяха категорични, че интерес от по-бързото приключване на делото и влизане в сила на присъдата имат най- вече адвокатите на пострадалите. Причината – при влизане в сила присъда следва изплащане на семейството на застрахователното обезщетение. Процент от него се изплаща на упълномощения адвокат.