Улиците „Прага“ и „Леонардо да Винчи“ в центъра на Пловдив може да са еднопосочни, но това изглежда е така само по вертикална маркировка и според документацията на „Организация и контрол на транспорта“. Защото на практика макар да са еднопосочни, и по двете движението е интензивно и... двупосочно.

Репортерска проверка на TrafficNews на място след получени сигнали само потвърди наблюденията на гражданите. В медията ни и друг път сме писали за честото неспазване на знаците на това място – автомобили редовно излизат от ул. „Прага“ и правят ляв завой по „Леонардо да Винчи“, за да излязат по-напряко на ул. „Капитан Райчо“. Други пък, които влизат откъм „Капитан Райчо“, завиват по „Прага“ в опит да намерят място за паркиране и да не платят за Синя зона.

И в двата случая това е в нарушение, като шофьорите навлизат в насрещното движение и това е предпоставка за възникване на инциденти.

Знаците и на двете улици са разположени на достатъчно видими места и няма причина за коментари „не видях знака“, „скрит е“ или пр. Всичко опира до съвестта на шофьорите - не само на леки автомобили, но и на товарни микробуси и камиончета, които карат стока за разположените под блока ресторант и магазини, а от тази страна са подстъпите им за зареждане със стока.

 

Шофьори масово пренебрегват знаците за еднопосочно движение по улица в ЦентъраУлица „Леонардо да Винчи" често се оказва с двупосочно движение, въпреки всички знаци