Септември е, мирише на домашна зимнина, пред селските къщи горят огньове, а на тях къкрят тавите с лютеница. Любима картина за по-възрастните българи, чието детство е свързано с нея. По-младите пък и сега имат възможност да опитат от истинската лютеница - онази, която прилича на лютеницата на нашите баби. Защото вчера в село Куртово Конаре започва Фестивалът на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти.

Десетото издание на Фестивала ще продължи до неделя, а през трите му дни жителите и гостите на Куртово Конаре могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби. Ще бъдат избрани и наградени „Царица на лютеницата“ и най-добрите местни кулинари. Ще бъдат връчени награди и за най-големи домат и чушка, най-красива кукла, изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци, а за първи път ще се проведе и нов конкурс „Гевгирът на баба“. 

В програмата са включени също пленер за художници, детски работилници, концерти. Тридневният празник ще бъде огласян от много фолклорна музика. Проектът "Културното наследство на маджирите" е част от програмата на фондация "Пловдив 2019".

Ето и пълната ПРОГРАМА на фестивала:

8 септември 2018 година /събота/

10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Слоу Фуд-България 
/Продажбите и демонстрациите на умения са през целия ден. Ще присъстват и производители и занаятичии от региона./

10:00 – 13: 00 – „Как се прави лютеница?” - с участието на доброволци и местни майсторки

11:00-12:00 – Дискусия на тема: ”Ролята на маджирите в конструирането на общностната памет на Куртово Конаре” - с участието на представители на Слоу Фууд, Катедра ”Етнология” на ПУ ”Паисий Хилендариски”, представители на МЗХ, експерти, производители и др. Дискусията се оргънизира по проект „Културното наследство на маджирите” с финансовата подкрепа на ОФ”Пловдив 2019 и е част от събитията за ЕСК.

12:00 - Приготвяне на доматена супа

12:30 – Дегустация от журито на домашно произведени лютеници за класиране в конкурса „Царица на лютеницата”
/ конкурсът е за производители на лютеница от Куртово Конаре и ще се приема само ситносмляна традиционна лютеница/

12:30 – Дегустация от журито на традиционни храни и избор на най-добрите кулинарни произведения – със съдействието на ОФ”Пловдив 2019” – дейност по проект” Куртово Конаре Фест- сцена за съвременно изкуство”.

13:00 – Хайде на лютеницата, доматената супа и всичко останало! – на площада

14:30 – 15:30 – Фолклорен блок с участието на самодейци

15:30 –17:00 –Тематични шатри: „Културното наследство на маджирите в Куртово Конаре” – откриване на специален щанд – занаяти, храни и фото-изложба. Детски работилници и др. Дейността се осъществява по проект „Културното наследство на маджирите” с финансовата подкрепа на ОФ”Пловдив 2019 и е част от събитията за ЕСК

16:00 – Приветствия на гости на фестивала, награждаване на „ Царицата на лютеницата” и най-добрите местни кулинари и участници в конкурсите

16:30 – 18: 00 – Фолклорен блок с участието на самодейци

18:00 – 19:00 - Надиграване с участието на танцови състави от региона

19:00 – 20:00 - Всички на хорото!

20:00 – Концерт на Академичен фолклорен ансамбъл при АМТИИ – гр. Пловдив с худ. ръководител – акад. Милчо Василев

9 септември 2018 година / неделя/

10:00 – Подреждане на щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия от Куртово Конаре, региона и Слоу Фуд-България. /Продажбите и демонстрациите на умения са през целия ден/

10:30-12:00 - Детски игри, състезания и творчески дейности-
забавно детско шоу с Кака Ели – за разделното събиране на отпадъци и рециклирането – със съдействието на Фондация С.Е.Г.А.

12:30 – 13: 30 Изложба на картини от пленера за художници – закриване на пленерите
13:00 – 16:00 – Дегустации, срещи на производители, продажби на продукти от региона
16:00 Закриване на Куртово Конаре Фест 2018

На Фестивала ще бъдат връчени награди за:

1.„Царица на лютеницата”
2. Най-атрактивен щанд
3. Най-голям домат 
4. Най-голям пипер
5. Най-красива кукла, изработена от домати, чушки и др. плодове и зеленчуци
6. Най-вкусни домашни консерви от зеленчуци
7. Най-вкусни традиционни ястия от зеленчуци
8. Нов конкурс: „Гевгирът на баба” – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.

Какво разказват майсторите на лютеницата от Куртово Конаре пред камерата на ТРАФИК ТВ - вижте във видеото:

Розовият домат е основна суровина за разнообразните лютеници и други зеленчукови зимнини, които се приготвят в селото. За съжаление търговията с тях все още не е регламентирана от българските закони, поради липса на наредба за директни продажби на малки количества преработени растителни храни.