Баничката е една от най-предпочитаните и разпространени закуски сред българите. Няма нищо по-вкусно и апетитно от една току-що изпечена баничка в началото на деня, смятат голяма част от хората, които възприемат закуската за важен момент от режима на хранене. Стотици са баничарниците в Пловдив, които предлагат богата гама от тестени изделия. Много от тях извършват и дистрибуторска дейност. Въпросът обаче е при какви условия?
Читател на TrafficNews.bg сигнализира за производител на банички, който по възможно най-нехигиеничен начин разпространява продукцията си из пловдивските обекти. Дори и да е единичен случай заради липса на кола, с която да се транспортират баничките, има елементарни изисквания за съхранение и дистрибуция на храни. Поне такива е издала Българската агенция за безопасност на храните. Ето някои от тях:
Превозните средства и/ или използваните съдове и контейнери за транспорт на храни трябва да бъдат поддържани чисти, в добро състояние и да предоставят условия, които не позволяват замърсяване на храните, и при необходимост да се конструират по начин, който да позволява почистването и/ или дезинфекцията им.
Забранено е съдовете, отделенията на превозни средства и/ или контейнерите да се използват за транспорт на други стоки, освен храни, когато това може да доведе до замърсяване на храните.
Екипът ни направи няколко опита да се свърже с веригата баничарници чрез телефонните номера изписани на автомобила, но обратна връзка така и не получихме.
Дали са спазени изискванията на Агенцията и дали бихте хапнали от закуски, транспортирани по този начин, преценете сами.