Прави ли ви впечатление, че все по-рядко виждате една от най-разпространените в България птици - врабчето?  През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо.  Според орнитолози през последните години популацията е намаляла с 50%. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата - сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяването.

В една от междублоковите градинки на ЖР "Тракия" обаче живее цяла колония врабчета, която от ден на ден става все по- многолюдна. Причината за това е една жена с добро сърце, която всеки ден храни малките птички. "Всеки ден купувам по 2 хляба - един за вкъщи и един за врабчетата. И те душа носят" казва Маргарита, която работи в близкия магазин под блока до кметството на "Тракия". 

Врабчетата вече толкова са свикнали с нея, че в момента, в която тя излезе пред вратата на магазина, те вече са се скупчили на поляната и чакат торбата с трохите. Под храста, на който те живеят винаги има и купичка с прясна вода. 

Преди две години въпросният храст е приютявал 10-15 птички, а сега там живеят над 100 врабчета. Служителите в съседните офиси също са съпричастни и когато Маргарита е болна или в почивка, поемат "дежурството". 

Птичките понякога изкушават котката Мими, която обикаля в съседство, но винаги заредената купичка  с котешка храна успява да я държи настрана от врабчетата. 

Според експерти връбчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем.  Намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно. 

Районът около кметството е един от най- застроените в квартала и е цяло чудо, че там живее толкова голямо ято птици. Това показва, че не всичко е загубено и е въпрос на желание и съвсем малко усилие да се погрижим за средата, в която живеем.