Пловдив е една от най- добрите дестинации за кулинарен туризъм, но извън града също има места, заради които си струва да пропътувате няколко километра. Гастро дестинациите, които ще ви препоръчаме , са на по-малко от час път от града. Далеч не всички от тях са с типичната национална кухня, в някои от ресторантите ще ви изненадат с истинско гурме. Разбира се, можете да съчетаете кулинарното пътешествие с разглеждането на някоя забележителност в района.
Беркут
Ресторантът се намира в едноименния хотел , разположен в подножието на родопския рид Чернатица, само на 8 километра от Пловдив в село Брестник. Кухнята е под ръководството на майстор готвача Мирослав Дончев. Гостите могат да избират между 4 ресторанта с различна кухня, включително италианска, средиземноморска и българска.
Ресторантите и градината са с панорама към града, а вечерята или обядът могат да бъдат съчетани с посещение на манастирите "Св. Георги" и "Св.св Козма и Дамян ".
Едно време
Карлово е град, който предлага много природа, история и култура. Когато обаче им се наситим, можем да прекараме няколко незабравими часа в ресторант “Едно Време”.
Ресторантът пресъздава духа на миналото по модерен начин, а собственците му го стопанисват с много любов и желание. Разположен в уютна възрожденска къща, той вече доста години поддържа високо ниво – и по отношение на храната, и в обслужването. Преди няколко години бе в Топ 50 на Ресторантите на списание „Бахкус”. Не е за пренебрегване факта, че може да се похвали и с една от най-красивите ресторантски градини у нас. Ако искате да изненадате някой скъп гост от чужбина „Едно време” е подходящо място.
Тук е едно от малкото места, където се предлага истинска анасонлийка, чието приготвяне е изкуство, а пиенето церемония.
Винарска изба "Старосел"
Добрата храна върви с добро вино, а във винарска изба „Старосел” тази комбинация е гарантирана.
Комплексът разполага с два ресторанта, като едноименният предлага характерни за българската кухня ястия, вторият „Тероар” е за по- придирчивите небца и там сервират подбрани гурме ястия от българската и европейската кухня, хляб и пици на пещ, прясно изпечен хляб от лимец. Гостите могат да се насладят на вината на винарската изба и да опитат прочутата „салата „Мераклийка” за староселска ракийка” , както още много вкусотии, които главният готвач е приготвил за тях.
Посещението в избата може да е чудесен финал на кратка, но съдържателна екскурзия в един от най- богатите на история и археология райони край Пловдив.
Дори да сте ходили преди години, си струва да посетите тракийското селище отново. То е в процес на разкопки и реставрация, и непрекъснато излизат нови находки. В момента могат да се видят основната гробница, съоръжение от побити в кръг каменни блокове, което се смята, че е използвано като астрономическа обсерватория, и още няколко руини.
Алхимика
Ако обаче горните предложения не ви се струват достатъчно изтънчени, можете да се отбиете в Замъка на Алхимика – резиденцията на д-р Невен Енчев над Белащица.
Там ви очаква шеф Петров, който при интерес от ваша страна ще ви разкрие „тайните на Алхимика”. Той съчетава кулинарни традиции и модерни методи на приготвяне на храната.
Ресторантът предлага няколко менюта – средиземноморско, суши меню и кавказко меню.
Сред изкушенията са домашно изпечен хляб, пате де фоа гра, домашно пушени меса и риба, включително суши по оригинални японски рецепти, домашно приготвени сладка, домашно мариновани зеленчуци. .
Дияна
Ресторантът с прекрасната градина е само на 5 минути от Пловдив, в село Труд. Едва ли има чревоугодник в Пловдив , който да не е отскачал уж „само за една салата” и да не е оставал поне два часа , изкушен от богатото меню. Освен традиционните български ястия, в ресторанта шеф – готвача Дияна Копринкова предлага прочутата си джурканица от спанак, друсанка в гърне и клопаница. Нейните специалитети привличат доста политици и известни личности, като градските легенди твърдят , че в обгърнатите с вечнозелелени храсти беседки, са взети доста важни за страната решения. В ресторанта правят и етносватби.
Bаsso
Въпреки че , новият ресторант в Перущица още е с кратка биография, чревоугодниците вече са го включили в списъците си. Изобщо не е необходимо да пътувате 250 километра до Гърция , за да похапнете пресен октопод. Готвачката Милка приготвя забележителни екземпляри. Винтидж дизайн, подбрана винена листа и свежи продукти. Собствениците очевидно не са пестили, превръщайки втория етаж на голяма сграда в центъра в луксозен ресторант.
Освен гурмето, менюто включва и домашни вкусотии като пиле със зеле, чушки с доматен сос, фасул с наденица и пр.
Близо до Перущица е прочутата Червена църква. Тя е укрепена по Европейска програма, а целият район е облагороден с алеи и пейки. Консервирани са запазените стенописи – ще ги видите по закътаните сводове и колони. Има стенописи от V и XII век, като на информационна табела е описано подробно какви са изображенията на запазените стенописи.
В района можете да направите и винен тур в местните винарски изби.
Бяла река
Ресторант Бяла Река се намира близо до Калофер и е известен с пъстървата си, която собствениците отглеждат в рибарника в съседство. Прясната пъстърва, която в менюто е в близо 30 различни рецепти, прави крайпътното заведение предпочитано място за любителите на рибните специалитети. Освен кулинарни изкушения, ресторантът предлага и чудесен изглед от огромната си тераса.
Юговското ханче
Ресторантът е задължителна спирка на чревоугодниците, които през зимата се качват на ски на Пампорово. През лятото обаче също трудно можете да намерите свободни места през уикенда. Причината, разбира се, е скрита някъде в кухнята, където майстор – готвачът върти родопски специалитети като качамак , пататник, вкусни шашлъци със свинско и пилешко, ароматни пърленки с масло и мерудия, шкембе чорба, боб и какво ли още не. Само на няколко километра от там е Кръстова гора – християнска светиня и място за поклонение.
Позитано 20
Не, не говорим за централата на БСП в столицата, а за прочутата кръчма в Брестник. През 2004 Сергей Станишев се среща там с местни социалисти и за една нощ ресторантът сменя името си. „Възродителният” процес се е оказал добро хрумване , защото от тогава в скромната паянтова кръчмица се отбиват политици, посланици и обикновени милионери. В култовата кръчма са гостували депутати от Руската Дума и представители на почти всички дипломатически мисии у нас. А славата на прочутите кюфтета отдавна е надхвърлила границите на страната.
Атлантик
В горещите летни вечери много пловдивчани палят колите и търсят прохлада в зелената градина на комплекс “Атлантик” в Първенец. Богато меню с продукти от фермите в близките села и сериозна винена листа. Барбекюто и домашните пържени картофи са предпочитани от гостите.
Национал
Жабешките бутчета и прочутата картофена палачинка с пълнеж от пилешко и свинско месо, шунка, кашкавал и топено сирене, полята със сос чили и пармезан са два от специалитетите, които могат да ви накарат да нарушите диетата си или да запалите колата и да отидете до Хисар. Ресторант „Национал” е сред любимите както на местните хора, така и на туристите, които почиват с СПА курорта. Крилца „Национал”, дробчета “Наслада”, байганети със сирене, кашкавал и шунка, катено мезе и свински и пилешки шишове на барбекю са сред другите кулинарни изкушения в ресторанта.