Вярвате ли, че поставена риба при минус – 30 градуса, може да бъде размразена и тя все още да е жива? Колкото и невероятно да звучи, това са реалностите на революционната технология акустично замразяване. Технологията започва да набира все повече популярност, след като преди година е била открита от руския учен Димитрий Балаболин.
В Пловдив бе отворено и първото представителство на AEF, което държи ексклузивните права за технологията в България и Норвегия.
Изобретението на руските учени запазва продукта по съвършен начин, без никакви химии и външни намеси, като клетъчната структура на хранителните продукти не се разрушава. Храната остава свежа до 15 месеца.
AEF – Bulgaria не продава камери, а оборудване, което влияе на целия процес на замразяване. Оборудването може да се постави във всяка една шокова камера, а с него технологията на замразяването се трансформира в акустично.
Технологията представлява замразяване на продукти чрез звукови вълни. По време на замразяването се образуват нанокристали, които са по-малки по структурата на клетките на продукта. Поради това клетките на храните почти не се променят, а соковете, вкусът и теглото на продукта са абсолютно същите и преди процесът на замразяване.
Оборудването за акустично замразяване вече се произвежда масово в Русия, като вече е сертифицирано и в Европейския съюз .
„Ползите са огромни. Първо, че замразяването става много по-бързо, а загубите на тегло и вкус са нула! В Испания направихме експеримент с експерти в хранителната промишленост. Приготвихме два вида месо – свежо и замразено чрез акустично замразяване, почти никой не успя да различи кое месо какво е. Дори някой бяха убедени, че замразеното е свежо“, разказа изпълнителният директор на AEF – Bulgaria Драгомир Паунов. Той обясни, че във всяка една камера за шоково замразяване може да се постави оборудването – хардуер и софтуер. Чрез акустичната рамка се пресъздава магнитното поле, което извършва процеса на замразяване. Няма ограничение в размера и големината на камерата.
Вижте как замразена риба оживява, поставена в „магически разтвор“:
Повече информация за фирмата ТУК: