От най-древни времена женското тяло винаги е било обект на похот и възхищение. Разбира се, каноните за красота се промениха, а с тях и модата за епилация. Сега премахването на космите е почти безболезнено и дори познато сред жените и мъжете. Голи тела без нито един косъм престанаха да предизвикват недоумение и станаха съвсем естествени. 

Древен свят: Опасно премахване на космите

Благодарение на културното наследство не е трудно да се проследи тенденцията за премахване на космите по тялото. Египтяните например премахвали космите от цялото си тяло и техните методи за обезкосмяване били наистина ужасяващи: жителите на страната на пирамидите прибягвали до арсен и бърза вар. Излишно е да казваме, че нито красотата, нито здравето имат нужда от подобни методи. Но целите им били различни от тези на съвременните жени: хората в древността страшно се страхували от въшки и кърлежи (почти никога не се появявали на гладко тяло), но изобщо не мислели за сексуалната привлекателност.

Средновековие: Светата инквизиция

В онези дни, когато в католическите страни бушувал „ловът на вещици“, проблемът с обезкосмяването за много жени станало буквално решаващо, тъй като според ловците „дяволската преса“ често се намирала в интимната зона. Следователно, за да не бъде обвинена жената в магьосничество, тя трябвало напълно да се лиши от космите си и да докаже, че не е вещица. Оттогава премахването на космите е унизителен процес за жените, свързан с въпроса за живота, и изобщо не е средство за съблазняване на мъжете или спасяването им от болести. Бръсначите за бръснене служели като средство за премахване на космите, което често наранявало тялото, причинявайки ужасно дразнене, но по-често - възпаление, болезнени белези и заболявания. Не е известно точно колко момичета и възрастни жени са били осъдени на смърт, но последното от тях се състоя едва през 1762 г. в Гларус, в протестантската част на Швейцария.

Кралят Слънце и жените девойки

По време на управлението на френския крал Луи XIV премахването на космите се превърнало в истински естетически бум. Привлекателността на една жена в онези дни била твърде кратка и мъжете се опитвали с всякакви средства да „грабнат“ най-младите от всички. Затова дори възрастните жени се стремяли да се отърват от космите, за да създадат илюзията за младост на своите любовници. Заможните жени използвали най-„първокласния“ метод за обезкосмяване - кола маска, но по-бедните дами, опитвайки се да имитират благородни красавици, използвали остриета или пемза, втривайки кожата до страшно възпаление.

XIX век: естественост

В началото на 19 век, след ужасяващите и често унизителните процедури за премахване на космите, жените най-накрая започнали да се задоволяват с това, което природата ни е наградила. Епилацията е престанала да се превръща в необходимост и дори е станала нещо срамно: като се започне от началото на 19 век, само проститутките премахвали космите в интимната зона, така че клиентите им да могат да оценят чистотата на тялото и липсата на рани. Разбира се, това не пази от болести, предавани по полов път, но видимото състояние на женското тяло играело огромна роля.

Сексуална революция: премахването на космите като изкуство

Наистина революционно поколение са хората, родени по време или след Втората световна война. През 60-те години ценностите се променят, нормите на поведение и сексуалност престават да бъдат табу тема в обществото. Жените започнали да се грижат за зоната на бикините, но не се отървавали от космите, а само им придавали добре поддържан външен вид. Например, подстригвайки ги с ножица. Пълното премахване все още се смятало за неприемливо, но към 80-те години космите ставали все по-малко.

Вярно е, че за разлика от жените от Средновековието, новите тенденции са предизвикани само от желанието да бъдат секси, да привличат мъже и да се грижат за чистотата на телата си. Процедурите все още били болезнени, а ефектът бил краткотраен. Но дори тези недостатъци не лишили жените от желанието да се отърват от интимните косми.

Всичко се променя през прословутите 90-те! Сексът бил буквално навсякъде: филми, музикални клипове, реклами - всичко крещяло за сексуалност, еманципация и ... епилация. По-близо до новото хилядолетие, започнала ерата на блясъка и великолепието. Напълно обръснати триъгълници, изкусни рисунки, тънки ивици - обезкосмяването започнало да прилича на изкуство, а космите по тялото били символ на мъжественост и бруталност. Изглеждало така, че една жена просто не може да си позволи да има "допълнителни" косми. Времето се променя, а с него и нашето възприятие за красота и сексуалност. Истинският мъж трябва да е рошав, свиреп и ароматен, но жената трябва да остане нежна теменужка по всяко време на деня или нощта, без нито един недостатък.

Нашето време: свобода на космите!

В модния свят се случват глобални промени: моделите с плюс размер стават все по-популярни, известни модели и актриси се противопоставят на използването на фотошоп в снимките си, а жените по целия свят отказват премахването на космите, доказвайки правото си да бъде така, както природата ни е създала. Яздейки модната вълна от позитивни за тялото, жените излагат своите снимки без обработка и без обезкосмяване! Най-често подмишниците стават "зоната на девствените", а интимната зона и краката са напълно гладки. Но да сме сигурни, че тази тенденция няма да стигне до зоната на бикините е твърде амбициозно. Като цяло, само сега премахването на космите се превърна във въпрос на избор, а не следване на изискванията, капризите на мъжете или модните тенденции. Ето защо е важно само това, което кара една жена да се чувства уверена и привлекателна. На първо място, за себе си.