Новите отношения винаги са оцветени с ярки емоции, страхопочитание и очакване за неизвестното - колко много трябва да научите един за друг! Но към това има много клопки. Попитахме Кели Кембъл, доктор и професор по психология в Калифорнийския държавен университет, как да започнете нова връзка и да не я прецакате.

„Съветвам всички начинаещи двойки да следват теорията за социалното проникване. Това означава, че трябва да започнете с общи теми и постепенно да преминете към по-лични разговори “, казва д-р Кембъл. - Мнозина правят една и съща грешка: те се разкриват напълно при първата среща, което ги води до срив. Лесно е да се обясни: когато започнете нова връзка, всички очакват взаимен интерес, а не рязко потапяне в света на един от партньорите. "

Според експерта бавното и постепенно развитие на романа ще ви донесе повече полза.

„Нормално е в началото да чувствате невероятно привличане и страст, поради това хората често не обръщат внимание на важни неща - като сходството на житейските ценности. Но именно върху тях се изграждат дълги отношения. "

Ако целта ви е сериозна връзка, трябва да намерите възможно най-много точки за контакт.

За да сте сигурни, че вашите пеперуди в стомаха и флиртуващи кикоти са гарантирани да прераснат в дълготрайна история, предлагаме да вземете под внимание следните правила.

Какво не трябва да правите?

Постоянно се обаждате и пишете съобщения до партньора

Най-важното е взаимността и постепенността. Не налагайте прекомерна комуникация на партньора. Ако днес ви се обади за среща, утре можете да се обърнете към него с насрещно предложение. И така от своя страна, но не ставайте човек, който винаги е първият, който се свързва и инициира срещи.

Преминавайте към лични теми, докато не достигнете определено ниво на откровеност

Помислете дали сте готови да кажете на партньора си пикантните подробности от забързания си студентски живот, обсъдете с него начини на защита по време на секс. Ако не чувствате сили да отидете на това ниво, тогава трябва да изчакате известно време не само с интимните разговори, но и с интимността.

Не правете секс, ако някой от партньорите не е готов

Няма определено правило кога трябва да се случи първият секс. Всяка двойка има свой начин. Основното е да се уверите, че първият път ще се случи по взаимно съгласие, а не в резултат на убеждението на един от партньорите. Не се опитвайте да се убеждавате с фрази, че отдавна не е имало секс и че всяка интимност е по-добра от липсата му. Ако не сте готови, кажете твърдо „не“.

Не бъдете скучни

Не се опитвайте да изглеждате по-добре от колкото сте, като демонстрирате ерудиция по политически въпроси или като поканите партньора на първа среща да гледате документален филм за Северна Корея. Може би това е интересно, но не на етапа, когато едва се познавате. По принцип е по-добре да избягвате противоречиви теми - първо, все още не можете да предскажете реакцията на партньора си, и второ, няма по-ефективен начин да разрушите игривото настроение и да прекарате остатъка от вечерта в мрак. Бъдете отворени и весели, изберете необичайни забавления и бъдете готови да опитате нови.

Критикувате себе си и омаловажавате добродетелите си

Ако в живота ви е имало епизоди, които не се гордеете, но сте готови да споделите, опитайте се да говорите за тях по положителен начин. Например, ако наскоро сте се разделили с човек, не бива да се оплаквате как той е бил несправедлив към вас. По-добре е да кажете, че сте били несъвместими и с течение на времето това става очевидно.

Какво да правите?

Предложете различни дейности за дати

Опитайте се да промените местата и времето на вашите срещи. Правете закуска, ходете на пикници, музеи, сутрешна йога в паркове и др. Не се ограничавайте до дежурни дати в ресторант след работа. Така можете да видите партньора си в различни ситуации и да видите как се държи в необичайна среда. Например как ще се промени отношението му към вас, когато сте сред приятели.

Поддържайте здрави отношения

Както вече споменахме, в началото на една връзка партньори, обсебени от страстта, искат да прекарат цялото си време помежду си. Но не прекалявайте. Не забравяйте да се срещнете с приятели, семейство и, разбира се, да прекарате време със себе си. Поддържането на независимост е много важно, дори ако имате дълга връзка или сте били женени от много години. Отдавайки се напълно на партньора и прекарвайки цялото време с него, рискувате да се изгубите и да станете безинтересни за него. Следователно - баланс и само баланс.

Обърнете внимание на алармите

Ако партньорът ви постоянно планира нещо без вас, отмени срещата в последния момент, критикува ви през цялото време и говори лошо за приятелите си, това е лош знак - това означава, че не се интересува от сериозна връзка.

Уважавайте желанията си

Няма нищо лошо в това да бъдете принципни по определени въпроси и да защитавате вашите интереси. Останете с достойнство - така покажете на партньора си как той трябва да се държи с вас.

Бъдете честни с партньора

В началото на една връзка способността за общуване се превръща в решаващ фактор. Много е важно как и какво казвате и дали мислите, когато говорите. Опитайте се да бъдете учтиви и запазете спокойствие дори в конфликтни ситуации. Не повишавайте гласа си, не викайте и не съдете - това разрушава отношенията. Не забравяйте, че компетентната комуникация е ключът към дългата и щастлива връзка.

Обобщавайки, можем да кажем, че една нова връзка винаги е много вълнуваща и забавна и трябва да й се насладите. Но в същото време не трябва да пренебрегвате собствените си нужди или алармени сигнали.