„Съжалявам“ – дума, която сме научени да произнасяме още от момента, в който започнем да говорим и осъзнаваме, че понякога правим това, което не трябва да правим. Въпреки че „съжалявам“ е само дума, в случая е важно намерението на човека, който се извинява.

Понякога е достатъчно лесно да разбереш кога извинението е неискрено. Например, саркастичното „Е, съжалявам …“, придружено от дълбока въздишка и извъртане на очи.

По-трудно е да разгадаем лъжливите извинения на хората, които са най-близо до нас. Те ни познават достатъчно добре, за да знаят какво да кажат и как да го кажат.

И така, как да разберем дали човек наистина съжалява или просто казва това, което искаме да чуем? Ето няколко примера за това как обикновено изглеждат фалшивите извинения.

1. Извинение чрез подарък

Цветя, шоколад, билети за концерти – всичко това изглежда страхотно. Но без придружаващото „Съжалявам за начина, по който се държах…“ и последващата промяна в поведението, това е просто инструмент за отвличане на вниманието. 

Човекът, който ви е обидил всъщност не съжалява, просто не иска вие да му се сърдите или да го принуждавате наистина да промени нещо в своето поведение.

Той ще се опита с подаръци да отвлече вашето внимание от инстинкия проблем и няма реално да ви се извини. Ако се поддадете на временната емоция от хубавия подарък и забравите за напрежението във вашите отношения, този сценарий може да се повтори отново и отново.

2. Защитно извинение

„Съжалявам, но …“ е извинение, с което човек не съжалява за стореното, той счита действията си за оправдани. След това „извинение” той ще ви изнесе лекция за всичко, което Вие правите погрешно, превръщайки се в жертва, а вие във виновник за всичките беди. Това е обичайната тактика на хора с ясно изразен нарцистичен характер. В крайна сметка може да ви се наложи да се извинявате, въпреки цялата болка, която ви е причинена.

3. Драматично извинение

Той плаче, се пада на колене, говорейки за това колко ужасно се чувства, колко му е тежко. Най-доброто, което можете да направите, е просто да го оставите сам със собственото си театрално представление. Това извинение е последният вариант за използване на манипулация в случай, че е „притиснат в ъгъла“ и няма вече какво друго да направи. Подобно извинение никога не е истинско.

4. Извинение с прехвърляне вината

Хората обикновено използват тази тактика, когато им е ясно, че им имате доверие. За разлика от ситуацията с отбранителни извинения, в този случай човекът дори не мисли да иска прошка. Веднага след като повдигнете въпроса, че сте наранени, виновникът веднага започва ви обвинява, доказвайки, че грешното поведение е било само от ваша страна. Той ще продължи да ви използва и манипулира, докато вие го позволявате. Затова си струва да покажете характер и да излезете от този порочен кръг.

Източник: lifetime.bg