Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис в четвъртък увери в подкрепата си за Украйна. Като намек към Доналд Тръмп, нейния съперник на изборите в САЩ, тя каза, че онези, които искат Украйна да размени земя за мир с Русия, подкрепят "предложенията за капитулация", съобщава "Ройтерс". Тя не спомена Тръмп по име. 

Зеленски представи своя „План за победа“ пред американския си колега Джо Байдън в Белия дом.

 

Харис разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, ден след като Тръмп го нападна, че не е сключил сделка с Русия, която според Тръмп може да сложи край на войната.

Вицепрезидентът каза, че ще работи, за да гарантира, че Украйна ще надделее във войната, която вече е трета година, и ще постигне справедлив мир. 

По-късно Тръмп каза, че ще се срещне със Зеленски в петък сутринта в Тръмп Тауър в Ню Йорк. Докато Тръмп и Зеленски разговаряха по телефона през юли, те не са се срещали лично от края на президентския мандат на Тръмп през 2021 г.

Тя каза, че "има някои" в Съединените щати, които биха принудили Украйна да се откаже от големи части от територията си и да изостави отношенията си в областта на сигурността с други нации.

"Тези предложения са същите като тези на руския президент Владимир Путин и нека бъдем ясни, те не са предложения за мир. Вместо това те са предложения за капитулация, което е опасно и неприемливо", каза тя.

Тръмп каза, че помощта на САЩ за Украйна е загуба на пари и отказа да каже дали иска Украйна да спечели.

Тази седмица Тръмп каза, че САЩ дават "милиарди долари на човек, който отказва да сключи сделка: Зеленски" и добави: "Нямаше сделка, която той би могъл да сключи и която да не е по-добра от ситуацията, която имате в момента . Имате държава, която е заличена.