Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен с неочаквана визита в Украйна. Това е шестото ѝ посещение в страната от началото на войната. Според фон дер Лайен, макар и в разгара на война, Киев е постигнал значителен напредък по пътя си към членство в ЕС. А в Русия - Владимир Путин обвини Украйна, че е "най-корумпираната държава" в Европа и че продава западни оръжия в Близкия изток.

Под проливния дъжд и със сърдечна размяна на реплики - така започна визитата на Урсула фон дер Лайен в Киев.

"Не трябва да стоите под дъжда! Но пък е топло... Елате под чадъра ми. Ето така вече е по-добре. Радвам се да Ви видя!"

Знаково посещение - седмица преди Комисията да публикува доклада си за напредъка на Украйна по пътя към еврочленство. След среща на 4 очи с Володимир Зеленски и представители на украинския кабинет, фон дер Лайен заяви, че Киев е все по-близо до фактическото начало на преговори.

"Искам да ви кажа колко съм възхитена от реформите, които извършихте и то в разгара на война. Не бива да забравяме, че водите война, а в същото време успявате да реформирате страната си в сектори като правосъдие, пране на пари, борба с корупцията и олигархията", каза Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Зеленски направи заявка, че страната му ще продължава да изпълнява препоръките на Брюксел. Изрази и притеснение, че конфликтът в Близкия изток е отклонил вниманието на Запада от войната в Украйна и че именно това е целта на Русия.

"Не, войната не е в застой. Русия контролира въздушното ни пространство, а ние, за разлика от тях, се интересуваме от своите военни. Когато някой друг контролира въздушното ни пространство, не можем просто така да хвърлим в битка своите войници, както биха направили те. Ето защо чакаме нашите момчета да завършат обучението си за F-16, но това е дълъг процес. Длъжните сме да спасим народа си, защото в противен случай трябва да се откажем от една трета от територията си. Путин няма да спре до там. Няма да допуснем това да е поредния "замразен" конфликт", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Пред журналисти Владимир Путин обвини Украйна, че е "най-корумпираната държава в Европа" и че оръжия, предоставени ѝ от Запада, се продават в Близкия изток. По думите му, Русия е била "принудена" да започне войната през февруари 2022г.

"Нямахме друг избор. Преди да прибегнеш до оръжията, трябва да се замислиш какво можеш да постигнеш без тях. За съжаление, в този случай просто нямаше какво друго да направим. Защо ли? Защото те първи ни нападнаха. Твърдяха, че територии, които ни принадлежат, в които живеят руснаци, са част от тяхната държава. Така стана с Крим, така стана и с Донбас. Опитахме се да разрешим ситуацията по мирен начин, но те не пожелаха", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

Очаква се следващата седмица ЕС да обяви 12-и пакет санкции срещу Русия, който ще включва около 100 физически лица, нови забрани за внос и износ на стоки, затягане на тавана върху цените на петрола и мерки срещу компании от трети страни, които заобикалят санкциите, пише БНТ.