Парламентът на Южна Корея прие закон за прекратяване на консумацията и продажбата на кучешко месо. Агенцията отбелязва, че тази спорна вековна практика ще бъде забранена на фона на нарастващата подкрепа за хуманно отношение към животните.

Някога яденето на кучешко месо се е смятало за начин за подобряване на издръжливостта през влажното корейско лято. То обаче се превърна в рядкост - сега се консумира предимно от някои възрастни хора - тъй като все повече корейци смятат кучетата за семейни домашни любимци, а критиките към начина, по който се колят кучетата, се засилват.

Активисти твърдят, че повечето кучета се убиват с електрически ток или биват обесвани, когато се приготвят за месо, въпреки че развъдчици и търговци твърдят, че има напредък, като умъртвяването вече е по-хуманно.

Подкрепата за забраната нарастна под ръководството на президента Юн Сук-йол, който е любител на животните и е осиновил шест кучета и осем котки заедно с първата дама Ким Кин-хи, която също е гласовит критик на консумацията на кучешко месо.

Предложен от управляващата партия, законът беше приет днес с огромно мнозинство от 208 гласа и двама въздържали се в еднокамарния парламент, след като двупартийната комисия по земеделие го одобри вчера.

Законовата норма ще влезе в сила след тригодишен гратисен период. Нарушаването на закона ще се наказва с до три години затвор или с глоби в размер на 30 млн. вона (22 800 долара).

В проучването, публикувано вчера от базирания в Сеул мозъчен тръст "Animal Welfare Awareness, Research and Education", повече от 94% от анкетираните заявяват, че не са яли кучешко месо през последната година, а около 93% заявяват, че няма да го правят в бъдеще.

Министерството на земеделието на Южна Корея е изчислило, че към април 2022 г. в около 1100 ферми се отглеждат 570 000 кучета, които се превръщат в част от менюто на около 1600 ресторанта.