Юлия Навалная възнамерява да е следващия президент на Русия. Това заявява самата тя пред Би Би Си по време на представянето на мемоарите на съпруга си в лондонска библиотека.

Това, както много от решенията, взети със съпруга ѝ – опозиционера Алексей Навални, е недвусмислено. Навалная знае, че е изправена пред арест, ако се върне у дома, докато президентът Владимир Путин все още е на власт. Администрацията му я обвини в участие в екстремизъм.

Алексей Навални почина през февруари тази година в наказателната колония в Северния полярен кръг. Президентът на САЩ Джо Байдън каза тогава, че „няма съмнение", че Путин е виновен. Русия обаче отрече да е убивала Навални.

„Когато настъпи подходящият момент, ще участвам в изборите... като кандидат за президент. Моят политически опонент е Владимир Путин. Ще направя всичко възможно, за да падне неговият режим възможно най-скоро", казва тя пред Би Би Си и пояснява, че засега трябва да е извън Русия.

Докато Владимир Путин е начело на Русия, тя не може да се върне в родината си, но очаква с нетърпение деня, в който „ерата Путин ще свърши и Русия отново се отвори за света".

Също като съпруга си, тя вярва, че ще има шанс за провеждане на свободни и честни избори, пише bTV. „Когато това се случи, аз ще бъде там", категорична е Юлия Навалная.

Семейството ѝ вече е пострадало ужасно в борбата срещу руския режим, но тя остава хладнокръвна при споменаването на името на Владимир Путин. Нейната лична скръб успява да канализира в политически послания, пише още Би Би Си.