Жителите на Обединеното кралство бяха призовани да се запасят със стоки от първа необходимост като бутилирана вода, консерви и батерии. Успоредно с това британският премиер Риши Сунак обеща да върне наборната военна служба, ако остане на власт след парламентарните изборите през юли в страната.

"Подгответе се" - така се казва правителственият сайт, в който властите във Великобритания подробно обясняват какви запаси трябва да имаме у дома. Пускането му бе обявено от вицепремиера Оливър Даудън, който отговаря за действия при кризи. А сред причините за създаването му, са глобалните предизвикателства през последните години като пандемията от коронавирус и войните в Украйна и Газа, но също и зачестяващите природни бедствия.

Бутилирана вода, пакетирани и консервирани храни, заредени батерии, фенер, комплект за първа помощ. Това са част от провизии, които трябва да имат у дома жителите на Великобритания, пише Нова. 

„Чух нещо за това по новините, но изобщо не ме уплаши и не съм трупал нищо. Дори по време на пандемията винаги имаше стоки в магазините. Вярно е, че някои от важните неща свършваха, но винаги после ги доставяха. Според мен тогава хората просто излишно се презапасяваха", казва млад мъж. Повечето хора дори не са разбрали за призива да си създават кризисни запаси. А тези, които са научили, въобще не са убедени, че трябва да го правят.

„Не мисля, че това е добре, защото последния път, когато се случи по време на пандемията, не можехте да купите нищо, тъй като рафтовете се опразниха. Честно казано, не мисля, че трябва да се прибягва до подобни тактики на сплашване. Аз имам храна в шкафа си, но нямам никакви кризисни запаси. Просто идвам да пазарувам, само когато имам нужда от нещо", разказват още хората.

Заявката на премиера Риши Сунак да върне наборна служба обаче получава по-голям отзвук. Тя е била премахната през 1960 г., но според него е страхотен начин да се вдигне националния дух и отчуждаващите се млади хора да бъдат върнати в обществото.

„Да, мисля, че това е добра идея. Смятам, че трябва да има дисциплина сред младите хора, тъй като именно това липсва в някои области. Не съм толкова сигурна дали трябва да ги мобилизират в армията, но бих казала, че е добре да полагат обществено-полезен труд. Така че, да, подкрепям това начинание", жена

Намерението е 18-годишните да могат да избират дали да служат 12 месеца в армията или да са доброволци в болници и пожарни по един уикенд в месеца или общо 25 дни в годината. „Аз съм на 31 години, така че предполагам бих могъл да служа в армията. Може би някъде в по-заден офис, където да върша това-онова, но не смятам, че бих отишъл на фронтовата линия. Според мен за младите хора, които са объркани, или пък не знаят накъде да поемат, след като завършат училище, това е добра възможност. Но за тези, които искат да продължат образованието си, да следват в университет, които имат някакъв стремеж да се развиват, нещата стоят по друг начин. За онези тийнейджъри обаче, които нямат такива намерения, това е добър резервен план", смятат още гражданите на Великобритания.