Лидери на ЕС, представляващи трите основни политически групи в блока, се споразумяха да подкрепят настоящия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за втори мандат, предаде АФП.

Като част от сделката министър-председателят на Естония - Кая Калас, ще стане дипломат №1 на ЕС, заемайки позицията на Жозеп Борел.

Бившият португалски премиер Антонио Коща пък ще поеме поста председател на Европейския съвет от Шарл Мишел, заявяват източници, близки до преговорния екип, които са пожелали анонимност. 

Припомняме, че лидерите на европейските държави не успяха да стигнат до единодушие по време на срещата в Брюксел на 17 юни.

Страната ни беше представена от служебния премиер Димитър Главчев, който тогава заяви, че България твърдо подкрепа втория мандат на Урсула фон дер Лайен като председател на ЕК.

Европейският парламент ще заседава в новоизбрания си състав от 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател. Възможно е новият ръководител на ЕК да бъде гласуван от Европейския парламент още през юли или най-късно през септември.