Военна кореспондентка от района на обсадения от опълченците Дебалцево съобщава, че градът вече е изцяло обкръжен, предава УНИАН. Да се влезе или излезе от него, е възможно само с цената на огромни загуби. Журналистката от "Новое время" Анастасия Береза е съобщила в поредната си информация от района, където се водят ожесточени сражения, че Дебалцево вече е обсаден от всички страни. По нейни данни, движението на украински групи военнослужещи към и от града все още е възможно, но с цената на големи загуби. 

"Днес ситуацията е значително по-лоша, отколкото вчера. Засили се взаимният обстрел. Води се много силен артилерийски обстрел, по мощен, отколкото с РСЗО "Град". Според военните, които се намират непосредствено в района на Дебалцево, ситуацията може да се промени само ако бъдат използвани сериозни сили на механизирани бригади", предава Анастасия Береза. 

Мненията на ръководството на Антитерористичната операция (АТО) и Генералният щаб на Украйна за ситуацията в Дебалцево се разминават, информира УНИАН.

"Ситуацията в момента е изключително сложна. Определена част от града се контролира от незаконните въоръжени формирования. Те щурмуват нашите позиции при поддръжката на бронирана техника и артилерия. Продължават уличните боеве. Подразделениеята на ВСУ продължават да маневрират и правят всичко възможно да сдържат агресията на терористите", заяви началникът на пресцентъра на АТО  Александър Мотузяник.

Изпълняващият длъжността началник на пресслужбата на Генералния щаб Владислав Селезньов уверява в "Украинская Правда", че все пак са останали някакви канали за снабдяване на бойците в обкръжение. "Сега бунтовниците атакуват базовия лагер на силите на АТО в Дебалцево. Фактически част от града е под техен контрол, но друга част остава под наш", заяви Селезньов. По думите му този украински конвой, който се е опитвал да се промъкне в Дебалцево днес, но е бил разбит, не се е предал доброволно в плен, както твърдят опълченците. "Нашите бойци попаднах в плен по време на бой", твърди Селезньов, цитиран от УНИАН. 

Украинската агенция предава и думите да обкръжени бойци, които опровергават официалната информация. "Ние сме в обкръжение и никой не е успял да се промъкне при нас", казва един от тях. "Ситуацията е крайно лоша. Намираме с в блокада и път на живота няма", споделя друг от обкръжените украински бойци. 

На екстрен брифинг в Киев шефът на президентската администрация Валерий Чалий обяви, че явно ДНР, ЛНР и Русия не искат мирно решаване на конфликта и ще се наложи Украйна също да помисли за "друг сценарий".

TrafficNews.bg