Турските войници, охраняващи гробницата на Сюлейман Шах в Сирия, са били успешно евакуирани през изминалата нощ в Турция с военна операция, съобщи чрез Twitter турският премиер Ахмет Давутоглу, съобщи Ройтерс. Той пише, че тленните останки на Сюлейман Шах, дядото на основателя на Османската империя, ще бъдат прехвърлени на друго място в Сирия, което е под турски военнен контрол. Засега те временно са отнесени в Турция.

Военните съобщиха, че по време на операцията, при които са навлезли на 30 км в сирийска територия, не е имало сблъсъци, но един войник е загинал при злополука. Според телевизия Си Ен Ен-Тюрк решението за операцията е било взето заради влошаването на обстановката около малкия турски анклав, където 40 турски войници пазят гробницата. Тя се намира в зона, която е под контрола на групировката „Ислямска държава“.

Медията съобщи, че в операцията са участвали около 700 турски войници от елитни части. Според други турски телевизии в операцията са участвали и самолети. По-късно премиерът заяви на пресконференция, че при операцията 572 турски войници са пресекли границата със Сирия през граничния пункт Мюршитпънар. На сирийска земя са навлезли 40 танка и няколко десетки други блиндирани коли.

TrafficNews.bg